Pada li bitkoin do nule?

Dodajte komentar

Vrijednost bitkoina može da bude bukvalno nula, upozoravaju bankari Morgan stenlija. Kako ističu, ta kriptovaluta nije prepoznata kao konkurent dolaru, piše B92.

Ukoliko se šire ne prihvati ovakav način za plaćanje, onda vrijednost može da bude nula, rekao je analitičar Morgan stenlija Džejms Fauket.

On prije svega misli na onlajn prodavce.

“Bitkoin nije poput drugih valuta, nema kamatnih stopa koje bi se vezivale za njega“, piše analitičar i dodaje da se on ne može mjeriti ni sa zlatom jer ne postoji ta vrsta potražnje kao za tim plementim metalom.

Prema njegovim riječima, bitkoin je mali u odnosu na tradicionalne finansijske instrumente.

“Bitkoin ima u prosjeku dnevni promet od 3 milijarde dolara. Poređenja radi, na deviznom tržištu je taj prosjek iznad 5, 4 milijarde dolara. 17 milijardi je na primjer promet preko Vize“, napisao je.

Međutim, podaci Coinmarketa pokazuju da Fauketove cifre nisu tačne i da je prosječan dnevni obim bitkoina 11, 5 milijardi dolara. Dok je ukupno tržište kriptovalta dnevno skoro 27 milijardi dolara.

Jedan od najvećih bitkoin zagovornika, Džon Mekaf kaže da nema razloga za paniku uprkos naglom padu vrijednosti bitkoina.

Milijarder Majkl Novograc, koji je takođe bio veoma uzdržan kada je riječ o kriptovalutama, revidirao je svoje prognoze i rekao da bi bitkoin do kraja godine mogao pasti na 8.000 dolara. Ranije je predviđao da bi bitkoin mogao da vrijedi 40.000 dolara do 2019. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *