Naslovne strane dnevnih novina za 26. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Knežević se žalio Apelacionom sudu

Atlas banka žalila se krajem prošle sedmice Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda koji je 15. decembra obavezao banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaija, po prvosnažnosti presude, isplati 12,5 miliona eura. To po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala sredinom maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Strankama pare za kiriju bez kriterijuma

Uprava za imovinu, kojom rukovodi Blažo Šaranović,parlamentarnim partijama svakog mjeseca plaća zakup poslovnih prostora mimo bilo kakvih kriterijuma i pravnih akata. Po istom osnovu partije dobijaju novac i od opština. Osnov za mjesečnu apanažu za plaćanje podstanarskog života parlamentarnih stranaka je Međustranački ugovor o uslovima, načinu i postupku obezbjeđivanja i korišćenja prostora za rad parlamentarnih stranaka u Republici Crnoj Gori koji je potpisan prije 24 godine, odnosno, 1993. godine.

Dnevne novine

Gorivo od 1. januara skuplje za dva centa

Cijene goriva ostaće ove sedmice nepromijenjene, dok će od 1. januara, zbog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost, sve vrste poskupiti po dva centa, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Litar eurosupera 95 i 98 će narednih sedmicu koštati po 1,28 eura. Cijena eurodizela iznosiće 1,16, a lož ulja za veleprodaju 1,13 eura. PDV će se od 1. januara umjesto po dosadašnjoj opštoj stopi od 19 odsto, obračunavati i plaćati po stopi 21 odsto. Od prvog dana sljedeće godine litar eurosupera 95 i 98 koštaće po 1,3 eura, eurodizela 1,18, a lož ulja za veleprodaju 1,15 eura.

IRF traži zastupnika na berzi

Investiciono-razvojni fond (IRF) Crne Gore pozvao je ovlašćene učesnike na tržištu hartija od vrijednosti da do 19. januara dostave ponude za zastupanje te institucije u poslovima trgovine na berzi tokom naredne godine.

CRNOGORSKI AUTO-PUT OTVORIO KINEZIMA TRŽIŠTE REGIONA

Gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare otvorila je tržište regiona kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je u Srbiji već uveliko dogovarila gradnju autoputeva, a uskoro bi, kako se očekuje, i u Hrvatskoj trebalo da sklopi prvi veliki posao.

Dan

Promijenili odluke da izvuku 52 miliona

Predlog odluke Vlade, kao većinskog vlasnika, da se neraspoređena dobit Elektroprivrede od skoro 52 miliona eura ne izdvoji za pokrivanje gubitaka, veoma je štetan po interese kompanije i građana kao većinskih vlasnika, istakao je ekonomski analitičar i član predsjedništva GP URA Dejan Mijović.

Hoće da ugase turističke agencije

Novi predlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu trebalo je da bude korak naprijed u regulisanju pitanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije, a ne ogromno, široko postavljeno štivo bez konkretnih rješenja, saopštili su iz Criogorskog turističkog udruženja (CTU).

Deficiti povećan za 150 miliona

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore iz godine u godinu je sve veća, ali, nažalost, veća trgovina dovodi do većeg deficita, odnosno razlike između uvoza i izvoza. Tako je za 11 mjeseci ove godine spoljnotrgovinski deficit iznosio 1,737 milijardi eura i veći je za skoro 150 miliona u odnosu na isti period lani, dok je u odnosu na 2010. i 2011. godinu deficit veći za pola milijarde eura, pokazuju podaci Monstata.

Pobjeda

Radniku na crno stalni posao ili otpremnina

Vlada za narednu godinu najavljuje žestoki obračun sa sivom ekonomijom, u kojoj prednjači rad “na crno. Iz Ministarstva rada su ocijenili da će i novi zakon o radu, koji je u formi nacrta, značajno pomoći da se smanji broj radnika koji rade bez ugovora, čiji je ukupni broj u Crnoj Gori i dalje nepoznat. Posljednje procjene stare tri godine, koje je uradio Ekonomski fakultet, govore daje tada 24.000 radnika radilo na crno, a 27.000 su poslodavci osiguravali na minimalac, odnosno 193 eura.

Crna Gora na 68. mjestu

Na Forbsovoj listi najboljih zemalja za poslovanje u svijetu u narednoj godini Crna Gora je na 68. mjestu od ukupno 153 države. Od zemalja regiona, najbolje rangirana je Slovenija na 32. mjestu, potom Hrvatska na 51, Makedonija na 63, Srbija na 69, Albanija na 71, BiH na 97.

Tvrde da ministar Radulović nije konsultovao ljude iz privrede

Novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu trebalo je da bude korak naprijed u regulisanju pitanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije, a ne ogromno, široko postavljeno štivo bez konkretnih rješenja, saopšteno je iz Crnogorskog turističkog udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *