Bjelorusija: Kirptovalute oslobođene svih poreza

Dodajte komentar

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je liberalni zakon koji signalizira državnu podršku blockchainu i kriptovalutama.

Prema novom zakonu, sve transakcije i prihod od kripto valuta (uključujući i rudarenje) oslobođene su plaćanja poreza na idućih pet godina.

Lukašenko je time postavio okvire takozvanog “Razvoja digitalne ekonomije” Bjelorusije. Cilj zakonodavstva je uklanjanje birokratije koja bi mogla potencijalno ometati implementaciju blochchaina, i daje okruženju zeleno svijetlo za razmjenu kriptovaluta.

Pored toga, bjeloruski “HTP”- tehnološki raj, koji je kreirao Lukašenko u stilu Silikonske doline, koji će imati privilegije da privlači sredstva putem ICO-a i koristi kriptovalute pri cirkuliranju transakcija stanovništva.

Lukašenko je objasnio da je glavni cilj kreiranje uslova da globalne IT kompanije dođu u Bjelorusiju te tamo otvore svoje kancelarije, razvojne centre i kreiraju popularne svejtske digitalne proizvode.

Ovom odredbom su legalizovane kripto valute, javna ponuda tokena (ICO) i pametni ugovori. Ovim je Bjelorusija legalizovala transakcije u kripto valutama. Ovo bi moglo poboljšati ekonomiju ove države jer će privatni sektor privući strane investitore i kompanije u ovu bivšu sovjetsku ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *