Budžet za 2018.: Za nekoga razvojni a za nekoga sminka

Dodajte komentar

Budžet za narednu godinu za vlast je realan, razvojni i garant isplata plata, penzija i socijalnih davanja, dokje za opoziciju čista šminka i nastavak dužničke spirale koja vodi u bankrot. Parlamentje juče počeo raspravu o budžetu za narednu godinu koji iznosi dvije milijarde eura i rebalansu za ovu od 9,5 miliona.

Javni dug

Ministar finansija je, odgovarajući poslanicima DF-a koji su tvrdili da se dogodine zadužujemo ne za 295, nego za 800 miliona eura, kazao da je tačno da ima stavka u budžetu da se možemo zadužiti do 400 miliona, ali da je to samo za refinansiranje ranijih obaveza, a ne za povećanje duga.

“Za potrebe 2018. potrebno je zaduženje od 295 miliona”, potvrdio je ministar i složio se sa konstatacijom opozicije da je javni dug visok, ali je dodao da se može kontrolisati.

“Na dobrom smo putu da refinansiranjem uz fiskalnu konsolidaciju stvorimo pretpostavke da u potpunosti finansiramo obaveze kako budu dospijevale. Nakon garancije od 80 miliona eura od Svjetske banke, vjerujem da ćemo ponude dobiti do kraja januara, a do kraja marta zaključiti kreditni aranžman. Novac ćemo namjenski koristiti za refinansiranje obaveza koje dospijevaju 2019. 2020. i 2021. godine. Sa ovih 240 miliona, koliko očekujemo kredita po osnovu ove garancije, pokušaćemo da obezbijedino dodatnih 150 miliona. Namjena nije novo zaduženje nego refinansiranje obaveza koje dospijevaju u pomenute tri godine”, kazao je ministar i dodao da bi refinansiranje trebalo da bude od 10 do 12 godina sa grejs periodom od četiri godine i povoljnijom kamatom od aktuelne.

Milutin Đukanović (DF) tvrdi da se ne slažu podaci Monstata i Ministarstva finansija oko javnog duga.

“U junu se na sajtu Ministarstva pojavio podatak da je ukupni javni dug 67 odsto BDP, a u oktobru 63,19. Neko je neozbiljan ili Ministarstvo ili Monstat”, kazao je Đukanović, koji smatrada su javne finansije posrnule. Pitao je zašto se, ako se već evidentira rast BDP-a, uvode restriktivne mjere i povećava PDV na 21 odsto i akcize. Ministar Radunović je kazao da je moguće da se potkrade greška u procjenama javnog duga i dodao da je samo jednom u godini potpuno tačan podatak o procentu BDP-a i daje ga Monstat.

“Sve što se radi na mjesečnom ili kvartalnom nivou ne može biti apsolutno tačno”, objasnio je Radunović.

Odgovarajući na tvrdnje poslanika DF-a da su podaci o napretku ekonomije šminka, kazao je da nijedan od podataka Ministarstva finansija nije friziran i nema potrebe da se to radi. Na stav Ervina Ibrahimovića (BS) da treba ukinuti krizni porez, jer bi to povećalo zarade i zaposlenost, Radunović je odgovorio da Vlada neće i ne smije odustati ni od jedne mjere fiskalne konsolidacije.

“Moramo se striktno držati svih mjera i ni od jedne nema odustajanja”, kazao je on.

Efekti

Nebojša Medojević (DF) je ustvrdio da nema nikakvih efekata na BDP od autoputa. On tvrdi da je u ugovor o izgradnji autoputa ugrađeno pola milijarde eura za korupciju.

“Na sajtu Bemaksa piše da je dobio 100 miliona eura za 1,4 kilometra autoputa. Ako je tačno vidjećemo kako”, kazao je Medojević.

Aleksandar Damjanović je ocijenio da je budžet za narednu godinu iskaz ekonomskih odnosno političkih prioriteta aktuelne vlasti. Smatra da je budžet za 2018. isti kao prethodni.

Andrija Popović (LP) smatra da je budžet za narednu godinu realativno dobar kompromis, ali smatra da je trebalo planirati veći prihod od naplate poreskog duga i povećati prilike za zapošljavanje.

Predrag Sekulić (DPS) je kazao da svi mogu biti zadovoljni makroekonomskim pokazateljima, s obizrom na četiri odsto rasta BDP-a više od plana.

Raduje činjenica da to nije samo jedna godina, nego da je trend rasta BDP-a postao uobičajen naveo je Sekulić, a njegov partijski kolega Milorad Vuletić smatra da budžet garantuje zarade, isplate penzija, redovnost isplata socijalnih davanja, nastavak radova na autoputu… Parlament danas nastavlja raspravu o budžetu.

Radunović: Keš u vrećama nije donošen u Prvu banku

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da niko nije donosio novac u Prvu banku u kesama, odgovarajući na tvrdnju Nebojše Medojevića (DF). Medojević je tvrdio da je, u vrijeme dok je Radunović bio direktor te banke, keš donošen u crnim kesama.

Aleksić: Budžet je antisrpski

Budimir Aleksić (Nova) ocijenio je da je budžet za narednu godinu antisrpski i diskriminatorski.

“Budžet je antisrpski jer ne planira finansiranje nijedne aktivnosti srpske polupacije. Da je antisrpski i diskriminatorski pokazuje i podatak da, između ostalog Maticu crnogorsku finansira sa 240 hiljada eura, kao i Fakultet za crnogorski jezik, a za Maticu srpsku nije opredijeljen ni cent”, kazao je Aleksić. Podsjetio je da je za RTVCG opredijeljeno 18 miliona eura.

“Nama sa srpske strane bilo bi milije da su ovi milioni bačeni u Moraču, jer je sve što emituje RTVCG usmjereno na satanizaciju Srba”, ocjenio je Aleksić i podsjetio da je ANB-u dato više nego za nauku, što, kako tvrdi, ne treba pojašnjavati.

Šverc i rast akciza

Medojević je kazao da šverc cigareta godišnje donese 300 miliona eura mojkovačkom klanu i njima bliskim. Ministar Radunović je odgovorio da ne zna odakle Medojeviću ti podaci i dodao
da sivo tržište zabrinjava.

“Svako povećanje akciza dovodi do rasta šverca i pokušavamo da se zaštitimo oduzimajući robu bez adekvatne akcizne markice”, rekao je Radunović i dodao da nije grijeh povećati akcizu na duvan, jer on pripada grupi štetnih proizvoda.

Ocijenio je da će povećanje PDV-a na 21 odsto jednokratno uticati na rast cijena.

“Iskustvo iz 2013. godine pokazuje da nije bilo inflacije”, dodao je Radunović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *