Marković: Najuspješnija turistička godina do sada

Dodajte komentar

Ukupni procijenjeni prihodi u turizmu u prva tri kvartala iznose oko 900 miliona eura, što čini ovu godinu najuspješnijom do sada, saopštio je premijer Duško Marković, ocjenjujući da je aktuelni turistički zamajac rezultat dugogodišnjeg rada Vlade.

U okviru premijerskog sata, Marković je juče u Skupštini kazao da su veoma zadovoljni ostvarenim finansijskim rezultatima.

“U Crnoj Gori je u deset mjeseci boravilo skoro dva miliona turista i koji su ostvarili 11,5 miliona noćenja, pri čemu je rast broja stranih turista veći od 18 odsto, a domaćih osam odsto. Aktuelni turistički zamajac predstavlja predani rad u dugogodišnjem periodu, pri čemu je stvorena odlična osnova da dostižemo prognoze eminentnih organizacija i iskoristimo naš potencijal u pravcu sveukupnog razvoj a Crne Gore”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića.

DOBRI REZULTATI

On je podsjetio da petina crnogorskog bruto domaćeg proizvoda čini turizam. Prema posljednjem izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, turizam u Crnoj Gori generisao je 22,1 odsto BDP-a sa rastom od 6,3 odsto i tendencijom da u 2027. generiše 31,2 odsto BDP-a.

“To je jedan od podataka koji govori da rezultati koje ostvarujemo u značajnoj mjeri doprinose rastu crnogorske ekonomije. Ukupan doprinos turizma zaposlenosti u prošloj godini je 14,6 odsto, odnosno oko 27.000 radnih mjesta”, naveo je Marković.

Ove godine se, kako je istakao, očekuje porast od 5,1 odsto, a do 2027. godišnji rast od 3,6 odsto, što će obezbijediti udio od 20,4 odsto u ukupnoj zaposlenosti.

“U ukupnim investicijama učešće investicija u turizam iznosilo je 34 odsto, a za ovu godinu rast od 7,6 odsto. Do 2027. procjene učešća u investicije u turizam rašće po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,9 odsto, što će činiti polovinu ukupnih investicija do kraja narednog desetogodišta”, rekao je Marković.

Vlada je, kako je objasnio, posebno posvećena aktivnostima na privlačenju stranog kapitala i kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta, partnerstvu u cilju novih ulaganja u one hotelske objekte koje su u korelaciji sa vizijom Crne Gore kao visokokvalitetne destinacije.

“Dinamične aktivnosti rađene su na tri ski centra, Kolašin 1600, Cmiljača i Žarski, koji su dio prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi, za šta će biti uloženo oko 60 miliona eura”, ukazao je Marković, dodajući da će završetak prioritetne dionice auto-puta dati potreban doprinos punom razvoju sjevera države.

“Značajan je i novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu, kojim će se stvoriti uslovi za još snažniju podršku investicionom ciklusu, posebno na sjeveru države, kroz formiranje razvojnih turističkih zona”, smatra Marković.

(Više u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *