AmCham dodijelio zahvalnice za doprinos programu “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) uz učešče, ministarke ekonomije, Dragice Sekulić, ministra finansija, Darka Radunovića, te ministra zdravlja, dr Kemala Hrapovića i ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, organizovala je Gala večeru povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”.

Ovom prilikom su predstavljeni dosadašnji rezultati ovog Programa, a najzaslužniji predstavnici javne uprave, Goran Nikolić, generalni direktor Direktorata za industriju i preduzetnišvo i Nikola Antović, sekretar u Ministarstvu zdravlja, primili su zahvalnice Američke privredne komore za za poseban doprinos razvoju programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“.

“Partnerstvo za bolje poslovno okruženje” AmCham Montenegro sprovodi sa četiri ministarstva u Vladi Crne Gore (Ministarstvom finansija, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada i socijalnog staranja), počev od aprila 2017. godine. Program ima za cilj podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora u Crnoj Gori kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju barijera za biznis, ali i kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni samih pravnih normi od strane kako javne uprave, tako i privatnog sektora.

U okviru događaja je održan panel sa ministarkom i ministrima koji su govorili o prednostima i nedostacima ove vrste saradnje i o brojnim drugim temama od značaja za biznis zajednicu.

Američka privredna komora je najavila je da će prioritet u radu Komore u narednoj godini biti borba protiv sive ekonomije, kao i da je u cilju postizanja podsticajnijeg biznis ambijenta, potrebno dalje unapređenje radnog zakonodavstva, s obzirom na to da se određene odredbe Nacrta zakona o radu i dalje mogu smatrati značajnom biznis barijerom. AmCham je ovom prilikom pozvao ostala relevantna ministarstva da se uključe u program Partnerstvo za bolje poslovno okruženje kako bi zajedno radili na unapređenju poslovnog ambijenta Crne Gore.

Ambasada SAD-a je izrazila podršku saradnji između Vlade, privatnog sektora i AmCham-a jer su ove veze, od ključnog značaja za stvaranje transparentnih i ravnopravnih uslova poslovanja kako bi sve kompanije u Crnoj Gori mogu uspjeti.

Ministarka i ministri, učesnici panela, pohvalili su prve rezultate saradnje biznis zajednice i javne uprave u okviru platforme „Program za bolje poslovno okruženje“ i istakli su, da ovaj vid saradnje može biti primjer drugim udruženjima i privrednicima pojedinačno da se u ključe u oblikovanje regulative od značaja za biznis.

AmCham je okviru svojih Komiteta tokom prve godine programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje” aktivno učestvovao u kreiranju Zakona o privrednim društvima, Zakona o radu, te Zakona o ljekovima, kao i drugih propisa, pri čemu je veliki broj komentara koje je pružila AmCham biznis zajednica, usvojen.

“AmCham će nadalje raditi na unapređenju zakonske regulative, a sve u cilju otklanjanja biznis barijera, privlačenja novih investitora i zadržavanja postojećih”, saopšteno je iz Američke privredne komore.

Ministraka Sekulić i ministri, naglasili su značaj borbe protiv sive ekonomije i najavili strožije mjere za suzbijanje sive ekonomije u narednoj godini, svako u svom resornom ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *