Tender za Jugozapadnu obilaznicu do kraja godine: Potpisan ugovor o kreditu

Partnerstvo Glavnog grada sa Međunarodnom finansijskom korporacijom kao dijelom Svjetske banke traje već duže vrijeme, ali ono što je najvažnije je da je ono bilo uspješno“ naglasio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji je sa regionalnim menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Centralni i Zapadni BalkanTomasom Lubekom i glavnim izvršnim direktorom Erste banke Aleksom Lukićem potpisao Ugovor o kreditu između Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije, Ugovor između Glavnog grada i Erste banke i Ugovor o zajedničkim uslovima između Glavnog grada, Međunarodne finansijske korporacije i Erste banke.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da se kroz ovaj projekat nastavlja to partnerstvo i saradnja, uz uvjerenje da će sličnih projekata biti i u budućnosti, a sve u interesu i za korist Podgorice i građana Glavnog grada.

„Bez vaše podrške mi ne bi mogli da realizujemo ovaj značajan projekat u ovom trenutku, ali uz vašu podršku i Vlade Crne Gore, i ono što smo mi obezbijedili u budžetu Glavnog grada, zaokružili smo finansijsku konstrukciju za izgradnju  Jugozapadne obilaznice. Očekujući ovaj trenutak mi smo se pripremali – priveli smo kraju radove na tenderskoj dokumentaciji i planiramo da tender za izbor izvođača raspišemo do kraja godine“, istakao je gradonačelnik i najavio da će u tih 60 dana dok traje tender biti riješen značaj dio imovinsko-pravnih odnosa tako da ubrzo može da počne i realizacija ove investicije vrijedne cca 22 miliona eura.

„Ovo je veoma značajna investicija za Glavni grad jer će prije svega izmjestiti tranzitni saobraćaj iz centra grada. Zajedno sa Bulevarom kroz Donju Goricu koji ćemo takođe ubrzo početi da radimo izgradićemo jedan prsten, zaobilaznicu oko Podgorice i na taj način osigurati i bezbjednost učesnika u saobraćaju, kako onih koji žive u gradu tako i onih koji prolaze kroz grad, poboljšaćemo kvalitet životne sredine u Podgrci i naravno ubrzati saobraćaj“ istakao je gardonačelnik  Stijepović.

„Ovaj kredit je veoma važan za izgradnju infrastrukture u Glavnom gradu. Kredit je u visini od 15 miliona,e od čega je 7,5 miliona eura Međunarodne finansijske korporacije a, a 7,5 od našeg partnera Erste banke, sve u cilju razvoja putne infrastrukture u Podgorici“, istakao je Tomas Lubek iz Međunarodne finansijske korporacije. Po Lubeku, ovo je nastavak jedne uspješne priče i saradnje između Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije.

Mi smo imali, prije ovoga, dva uspješna projekta, jedan je bio u vrijednosti 10, 1 milion eura 2010. godine, a drugi 2012. godine u vrijednosti 10,7 miliona eura koji se odnosio na izgradnju Mosta na Ribnici. Oba projekta su vrlo uspješno završena.  Dakle, ne radi se o jednokratnoj saradnji već o starteškom partnerstvu na duže staze kako bi poboljšali infrastrukturu i bolji život svih građana. Ponosni smo na dugoročnu saradnju u izgradnju putne infrastrukture a sve u cilju smanjenju saobraćajnih gužvi i emisije gasova staklene bašte i veće efikasnosti samih vozila“, zaključio je Lubek najavljujući nove projekte i saradnju sa Glavnim gradom.

Potpisivanjem ovih ugovora stvorile se sve neophodne finansijske pretpostavke za izgradnju Jugozapadne obilaznice, vrijedne skoro 22 miliona eura, kapitalnog projekta kojim će Podgorica dobiti višestruko-modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa, koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac.

Ovaj projekat obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, dužine tri i po kilometra, sa četiri saobraćajne trake, sa razdjelnim ostvrvom, nadvožnjak i novi most preko Morače. Trasa Jugozapadne obilaznice povezuje Petrovačku sa Cetinjskom magistralom, tj. počinje od kružnog toka na Petrovačkoj magistrali, kod Distributivno logističkog centra „Voli“, a završava se u blizini salona namještaja „Grand“ u Donjoj Gorici.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *