Misteriozni kineski milijarder zatražio azil u SAD: Želi da sruši kineski režim

Kineski milijarder Guo Vengui koji je zatražio azil u SAD nakon što je optužio kineske zvaničnike za korupciju, želi da “promijeni režim” u Kini i povede tu zemlju ka demokratiji.

“Želim da pokušam da ostvarim pravnu državu, demokratiju, slobodu. To mi je krajnji cilj, promjena režima”, rekao je Guo za Frans pres u razgovoru održanom u njegovom luksuznom njujorškom apartmanu.

Guo, koji tvrdi da ima 47 godina, ali se tačan datum njegovog rođenja tokom Kulturne revolucije ne zna, potvrdio je da se “10 puta” sreo sa Stivenom Benonom, bivšim savjetnikom predsjednika SAD Donalda Trampa. Benon se zalaže da “ekonomski rat” protiv Pekinga bude prioritet Vašingtona.

Da bi ostvario cilj, ako je moguće “u naredne tri godine”, Guo želi da do kraja godine pokrene “medijsku platformu” da bi prikazao mane komunističkog režima.

On već nekoliko mjeseci puni društvene mreže optužbama za korupciju protiv kineske elite. Milijarder tvrdi da je njegov nalog na Tviteru, s 480.000 pratilaca, često meta blokade od kongresa kineske komunističke partije u oktobru.

Trenutno čeka dolazak svoje “platforme”. “Niko ne može da me zaustavi, imam previše novca za tako nešto”, kaže Guo, priznajući da je o svom projektu razgovarao sa Benonom, čiji portal Brajtbart njuz je postao sinonim za američku “alternativnu desnicu”.

Guo je takođe potvrdio navode Wall Street Journal-a prema kojima su ga u maju u njegovom stanu posjetili predstavnici kineske vlade. Tvrdi da su došli samo s jednim ciljem da ga ućutkaju. “Imam snimljeno preko 100 sati razgovora. Za njih, prijetnja je prevelika”, navodi Guo.

Dvojica njegove braće i brojni nekadašnji zaposleni su uhapšeni otkako je u ljeto 2014. napustio Kinu, ali Guo se osjeća bezbjednim u SAD i uvjeren je da će uskoro dobiti politički azil.

Check Also

OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno

Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cijene nafte …

Leave a Reply

Your email address will not be published.