Dionice banaka u 7 dana privukle 1,5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Zahvaljujući nadanju da će olabavljena regulacija i poresko rasterećenje učiniti američke banke još profitabilnijima, globalni su investitori samo u posljednjih desetak dana u investicijske fondove koji kupuju finansijske dionice “ulili” 1,5 milijardi dolara. Podaci kompanije EPFR pokazuju kako je priliv novca u tjednu do 6. decembra podignuo ukupan iznos uložen u finansijski sektor na 25 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Preusmjerivanje ulaganja

Inače, ovaj posljednji priliv označio je već četvrtu uzastopnu nedjelju da ulagači preusmjeruju novac u taj sektor i povećavaju uloženi iznos. “Labavljenje regulatornog okvira sve je izglednije i to je povećalo vjerovatnoću otkupa dionica banaka i većih dividendi”, pojašnjava ovaj trend za FT Matthew Bartolini, voditelj analize u State Street Global Advisors. Podsjetimo, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za novog predsjednika američke centralne banke, Jay Powell, u svom je obraćanju pred senatskim odborom za finansije najavio mogućnost reforme finansijske regulacije.

No, Ben Mandel, analitičar JPMorgan Chase Asset Managementa upozorava kako Powell još nije preuzeo dužnost, pa očekivanja o labavijoj regulaciji ipak treba uzeti sa dozom skepse. Rastu pozitivnog sentimenta oko banaka pomogao je i napredak u odobravanju porezne reforme koji će korporativne poreze srezati s 35 na 20 posto .Matthew Bartolini ističe kako će banke biti među najvećim dobitnicima poreskog rasterećenja.

Pojačani interes

Naime, banke trenutno u prosjeku plaćaju porez po stopi višoj od 30 posto dok ostatak kompanija iz sastava indeksa S&P 500 plaća najviše 25 posto. Pojačani interes investitora za dionice banaka vidljiv je u rezultatima finansijskog berzanskog mjerila. Od Dana zahvalnosti prije tri nedjelja finansijske dionice  su ojačale šest posto dok je šire tržište ojačalo tek 1,3 posto. Fondovi izloženi finansijskim dionicama popularniji su i od onih izloženih tehnološkim dionicama, u posljednjih godinu dana uvjerljivo najpopularnijeg sektora među ulagačima. Dionice tehnološkog sektora ove su godine skočile 36 posto nasuprot 19 posto rasta dionica finansijskog sektora. Nakon što su krajem novembra svjedočili prvom nedjeljnom odlivu, u nedjelji do 6. decembra zabilježen je umjereni priliv od 264 miliona dolara. Spomenimo da se radi o tek četvrtini prosječnog nedjeljnog priliva u tu vrstu fondova tokom ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *