Rudarite bitcoin pomoću Tesla automobila

Dodajte komentar

Elon Mask je koncept rudarenja bitkoina podigao na potpuno novi nivo.

Vlasnik Tesla automobila je uspio da uklopi rudarsku opremu unutar prtljažnika Tesla Modela S, pri čemu sva struja, koja je potrebna za održavanje rudarske opreme, dolazi iz Teslinih besplatnih brzih punjača, navodi portal PC Press.

Ovaj čudni izum postao je viralan nakon što je Mask podijelio sliku svog Modela S sa ugrađenom opremom za rudarenje. Jedan član grupe Tesla Owners Worldwide, šale radi, predložio je da se ugradi oprema za rudarenje unutar Modela S, koji bi mogao da izbjegne ogromne račune za struju oslanjajući se na struju iz besplatne mreže brzih punjača.

Za one koji nisu upoznati sa pojmom, rudarenje se odnosi na proces rješavanja serija kriptografskih zagonetki kako bi verifikovali transakcije na blokchain. Međutim, jedno od najčešćih problema sa rudarenjem je da to zahtijeva znatanu količinu računarske snage, što rezultira većim računima za električnu energiju. Zbog toga, rudari neprestano tragaju za ekološki prihvatljivijim i isplativijim rješenjima, što je i bila ideja za Tesla-rudar.

Sudeći po slikama, rudarska oprema u ovom slučaju koristi GPU-e za rješavanje zagonetki, što znači da, iako nije pogodan za rudarenje Bitkoin-a (koji zahtijeva ASIC čipove), mogao bi da rudari druge kriptovalute kao što je Ethereum.

Ipak, prema riječima Motherboard-a, ovakva instalacija u Teslin automobil nije najbolja ideja. Prema njihovim proračunima, mjesečni prihod koji možete generisati rudarenjem iz prtljažnika je jednak prosječnom mjesečnom zakupu za Model S (pod pretpostavkom da je vlasnik na jednom od Teslinih besplatnih programa brzih punjača). Rudarenje će na kraju isplatiti Teslu, ali ćete morati da ga držite 24 sata sedam dana u nedelji godinama da biste došli do te tačke. To jest, pod pretpostavkom da Tesla ostavi svoje brze punjače besplatne, što možda nije slučaj. Da ne spominjemo da GPU-ovi generiše toliko energije da ćete praktično pretvoriti svoje vozilo u rernu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *