Centralna banka: Zaduživanje banaka samo radi izmirivanja obaveza

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke (CBCG) juče je usvojio odluku o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću, kojom je definisano kako se poslovne banke mogu zadužiti kod vrhovne monetarne institucije.

Kako se navodi u odluci, kredit mora biti obezbijeđen propisanim sredstvima obezbjeđenja i može se koristiti isključivo za izmirivanje dospjelih obaveza prema deponentima i drugim povjeriocima.

“Neohodno je da budu ispunjeni i uslovi da je banka solventna, a u slučaju uzimanja dnevnog i noćnog kredita i da je za održavanje dnevne likvidnosti iskoristila 50 odsto izdvojenih sredstava obavezne rezerve”, saopšteno je iz CBCG.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaće da važi odluka o bližim uslovima za davanje kredita bankama za održavanje likvidnosti, kao i odluka o odobravanju finansijske pomoći u krajnjoj instanci. Time se ispunjava zahtjev postavljen pregovaračkim poglavljem 17 Ekonomska i monetarna politika, u dijelu koji se odnosi na institucionalnu nezavisnost centralne banke i zabranu monetarnog finansiranja.

Savjet je juče usvojio i kvartalni izvještaj o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija, u kojem je konstatovano da je poslovanje banaka tokom trećeg kvartala ove godine karakterisao rast svih ključnih bilansnih pozicija aktive, kredita i potraživanja, depozita i kapitala.  Banke su u toku trećeg kvartala iskazale pozitivan finansijski rezultat, u iznosu od 30 miliona eura.

“Kreditna aktivnost banaka je intenzivirana, a učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim je, na kraju septembra, iznosilo 7,4 odsto, što je pad od 21,57 odsto, na godišnjem nivou”, kazali su u CBCG.

Usvojen je i finansijski plan CBCG za narednu godinu, kao i set odluka kojima se obezbijeđuju preduslovi za primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9 od 1. j anuara naredne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *