Postoji 10 tipova kolega. Kojoj grupi pripadate?

Dodajte komentar

Neke kolege volite, drugi vam nisu dragi. A psiholog Lynda Shaw zna i zašto. U svom istraživanju otkrila je kako se ljudi na poslu mogu podijeliti u deset kategorija. Ujedno je definisala i koji su od njih najpopularniji, a koji nisu omiljeni među kolegama.

  1. Varalica – ovaj tip se ne ističe mnogo, ali uvijek završi posao. Voli da igra na sigurno i neće se izlagati rizicima samo kako bi zaštitio sebe.
  2. Pričalica – on stalno nešto ima da kaže i ne gasi se. U kancelariji, u kuhinji… Ovaj tip u svakom trenutku zna šta se događa na poslu jer je stalno u toku.
  3. Komedijaš – uvijek je u središtu pažnje i zasmijava sve oko sebe.
  4. Radoholičar – prvi dolazi na posao i posljednji odlazi. Posao je njegov život. Mnogi se pitaju i spava li možda u kancelariji.
  5. Veliki govornik – uvijek ćete znati za svaki njegov uspjeh jer on neće prezati pred time da se naglas pohvali.
  6. Delegator – to je onaj koji prebacuje posao na druge čim dobije neko zaduženje.
  7. Multitasker – nikome nije jasno kako on uvijek stiže da radi toliko poslova u isto vrijeme. Što je najvažnije, djeluje kao da ih radi s lakoćom.
  8. Sramežljivac – on nije pretjerano društven i uglavnom gleda samo svoj posao.
  9. Mikromenadžer – opsjednut je time da uvijek mora biti prvi u svemu. To je čovjek ispred svog vremena.
  10. Šarmer – on govori maznim i zavodljivim glasom, može se izvući iz svake situacije svojim šarmerskim nastupom.

Shaw kaže kako najviše poštovanja uživa varalica, koliko god to proturječno bilo, možda zato što zna svaku situaciju prebaciti u svoju korist. S druge strane, kada sretnu na hodniku velikog govornika ili mikromenadžera, većina će kolega okrenuti glavu i otići u drugom smjeru.

Pričalice, koje stalno ćaskaju u kuhinji, drugi su najčešći tip kolega, odmah iza radoholičara, koji žive za svoj posao. S velikim je govornikom najteže sarađivati, a za mikromenadžera se smatra da treba najviše podrške kako bi bio produktivan na poslu, piše Daily Mail.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *