Kinezi na “Dan samaca” potrošili rekordnih 25 milijardi dolara

Kupci u Kini na ”Dan samaca”, 11. novembar, za 24 sata potrošili su 25,3 milijarde dolara i time postavili svjetski rekord.

Na trgovinskim platformama Taobao i Tmall, u sklopu “Alibabe” – najveće kineske kompanije za kupovinu putem interneta, za jedan dan je ostvarena kupovina od 168,3 milijardi juana (25,3 milijarde dolara).

Tog dana je kupljeno više od 800 miliona proizvoda domaćih i stranih brendova, među kojima su se našli elektronski uređaji, odjeća, bijela tehnika i drugo.

“Alibaba” je u jučerašnjoj onlajn trgovini za 13 sati oborila prošlogodišnji rekord od 18,1 milijardi dolara.

Kompanije koje se bave onlajn trgovinom, svake godine nastoje različitim promocijama i velikim sniženjima privući što više kupaca. Najveći konkurenti ovom kineskom prazniku su američki ”Sajber ponedjeljak” koji se obilježava prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti i ”Crni petak”.

Amerikanci su prošle godine na Dan zahvalnosti i ”Crni petak”, potrošili pet milijardi dolara, a na ”Sajber ponedeljak“ 3,39 milijardi dolara.

U Kini je 2009. godine, kada se prvi put na onlajn portalima za trgovinu u sklopu holdinga “Alibaba” obilježio 11. novembar, ostvarena onlajn trgovina od samo osam miliona dolara. Oko 80 odsto trgovine koja se u Kini vrši preko interneta, realizuje se preko “Alibabe”.

Praznik ”Dan samaca” izmislili su kineski studenti 90-ih godina prošlog vijeka.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *