A2A uprkos aktiviranju “put opcije” nudi udio u EPCG velikom broju kompanija

Dodajte komentar

Finska energetska kompanija Fortum i Američka kompanija Contourglobal zainteresovane su za kupovinu 41,7 odsto akcija A2A u Elektroprivredi (EPCG), prenose mediji iz Milana. Dnevnik “Milano finanza je objavio da su Italijani angažovali grupu Rotšild za savjetnike za prodaju akcija i da je veliki broj stranih kompanija pokazao interesovanje da otkupi akcije A2A, a nijedna nije iz Italije.

Time je A2A stavila do znanja Vladi da, iako je u julu aktivirala put opciju, po kojoj Vlada može da otkupi njihov udio u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata, nisu odustali od prodaje svojih akcija po većoj cijeni od one koju su ugovorili sa Vladom. Naime, u akcionarskom ugovoru je jasno navedeno da u slučaju aktiviranja put opcije,A2A ima pravo, ali ne i obavezu, da proda akcije u EPCG državi. Oni su akcije EPCG 2009. godine platili 430 miliona eura i očigledno smatraju da treba da dobiju mnogo više novca za njih od 250 miliona eura.

“Dan” je povodom ove informacije kontaktirao sa nadležnima u Vladi jer je A2A u julu aktivirala put opciju.

“Akcionarski ugovor između Vlade i A2A u potpunosti štiti interese države i garantuje zaštitni mehanizam državi u slučaju neželjenog novog investitora. Podsjećamo da je A2A aktiviranjem put opcije svoje akcije u EPPG ponudila Vladi i da Vlada do ugovorom definisanog roka ima pravo da odluči o načinu otkupa pomenutih akcija. Dakle, Vlada nije odustala od kupovine akcija A2A i u ovom trenutku razmatra koji model otplate će biti u najboljem interesu države i EPCG”, saopštili su “Danu” iz Ministarstva ekonomije.

Oni nisu odgovorili na pitanje da li im je poznato da A2A pregovora sa drugim kompanijama oko prodaje akcija, kao ni da li su ih Italijani obavijestila da pregovaraju sa nekoliko kompanija o prodaji udjela u EPCG.

Akcionarskim ugovorom je definisano pravo preče kupovine, odnosno ako A2A nađe kupca, Vlada ima pravo da pod istim uslovima koji su ponuđeni drugoj firmi otkupi udio A2A. Međutim, pravo preče kupovine je ugovorom definisano prije aktiviranja put opcije.

Kako piše u ugovoru, ukoliko A2A nakon aktiviranja put opcije proda svoje akcije u EPCG koje su predmet put opcije trećem licu, dužna je da plati državi kaznu u iznosu od 14 odsto vrijednosti put opcije, što je 35 miliona eura. A2A kaznu plaća pod uslovom da Crna Gora ne krši svoje obaveze plaćanja prema put opciji. Teoretski bi za A2A bilo isplativije ako bi našla kupca za akcije po cijeni od preko 300 miliona, pa čak i u slučaju da mora da plati kaznu od 35 miliona eura, jer bi novac dobila odmah, za razliku od dogovora sa Vladom, po kojem bi im 250 miliona bilo isplaćeno u narednih sedam godina.

Po informacijama “Dana”, država, još nije prekršila put opciju, ali nije ni ispunila obaveze po osnovu nje. Po ugovoru, Vlada ima rok od 15 mjeseci od aktiviranja put opcije da plati prvu ratu, dok bi svaku narednu morala da plati do 1. maja naredne godine. To znači da rok za uplatu prve rate po osnovu put opcije, ako se Vlada odluči da kupi akcije A2A po put opciji, ističe u oktobru naredne godine.

Vlada nije planirala plaćanje rate od 35 miliona u budžetu za narednu godinu.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *