Poništena katalonska deklaracija o nezavisnosti

Dodajte komentar

Španski ustavni sud zvanično  je u srijedu poništio unilateralnu deklaraciju katalonskog parlamenta o nezavisnosti donesenu 27. oktobra, u očekivanoj presudi nakon što je ranije sud tu deklaraciju suspendovao.

Madridska vlada smijenila je katalonskog predsjednika i raspustila parlament nekoliko sati nakon što je u regiji proglašena nezavisnost, koja je izglasana sa 70 glasova za, 10 glasova protiv, dok su zastupnici triju nacionalnih stanaka izašli iz dvorane prije glasanja.

Širom Katalonije juče su, na poziv pobornika nezavisnosti, blokirane glavne saobraćajnice, a javni prevoz se odvija na minumumu nakon što je stupio na snagu jednodnevni štrajk kojim protestanti traže puštanje iz pritvora katalonskih funkcionera optuženih za pobunu protiv Španije.

 

Za subotu je najavljen masovni protest u Kataloniji gdje se očekuje više stotina hiljada ljudi. Osam članova smijenjene katalonske vlade te dvoje aktivista nalaze se u pritvoru pored Madrida. Španija je od Belgije zatražila izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvoro funksionera koji se nalaze tamo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *