Žene preduzetnice: Upravljanje porodicom kao vođenje biznisa

Dodajte komentar

Studije Kaufman Fondacije pokazale su da kompanije pod rukovodstvom žena kreiraju čak 12 odsto više prihoda i otpornije su na finansijsku i tržišnu krizu.

Istina je da podizanje porodice može biti slično pokretanju biznisa jer postoji mnoštvo vještina koje se vremenom prenesu iz oblasti vaspitanja i roditeljstva u preduzetnički život.

Majke preduzetnice bolje delegiraju zadatke svojim poslovnim timovima

S obzirom da se majke svakodnevno suočavaju sa dijapazonom obaveza prema članovima porodice, one su već izvršni direktori u krugu svojih najbližih. Delegiranje zadataka jedna je od najvažnijih vještina koje posjeduju majke koje istovremeno razvijaju poslovnu karijeru. Za razliku od mladih preduzetnika, koji umjesto da rasporede zadatke sa svojim timom, često odlučuju da preuzmu obavezu na sebe i odrađuju prekovremene sate, mame preduzetnice su u startu prinuđene da nauče kako da delegiraju obaveze drugima. Delegiranje liste za kupovinu namirnica nekom od članova porodice trenira majke preduzetnice da budu spremnije da zaduže, na primjer, nekog frilensera za izradu i dizajn logotipa.

Obaveze prema porodici vas primoravaju da rasporedite prioritete i na poslovnom planu

Djeca primoravaju roditelje da razmišljaju praktično i da nauče da raspoređuju prioritete u svakoj situaciji. Ono što predstavlja problem kod mladih preduzetnika je što im često manjka praktičnosti i prioriteta u trošenju vremena. Mladi preduzetnici bi često radije odabrali da rade na novom proizvodu i da provedu sate radeći neki manje važan posao, kao što je gubljenje vremena iza ekrana, umjesto da se bace na posao i posvete prodaji istog proizvoda.

Roditelji znaju kako da urade više posla u kraćem roku

Da li ste ikada pokušali da vodite razgovor sa majkom dvogodišnjaka, dok pokušava da ga smiri na javnom mjestu. Ako niste, to je prizor vrijedan divljenja. Majke, koje se nalaze u takvoj situaciji su iz prve ruke naučile dobrobiti multitaskinga.

Kako majke uspijevaju da odrade puno posla u nezgodnom okruženju? Zato što znaju kako da odvoje vrijeme u kom se fokusiraju na sebe i vješte su da maksimalno iskoriste taj kratak period. Ankete su pokazale da mnoge majke priznaju da stignu da urade više posla za 4 sata nego što su ranije uspijevale da urade za puno radno vrijeme.

Imaju jaču viziju i znaju kada je ijda se prilagode

Djeca postavljaju potpuno nove prioritete u životu i pitanje “zašto nešto činite” odjednom dobija jasne i snažne odgovore. Ukoliko želite da stvorite bolji život za svoju porodicu, kreiranje i vođenje kompanije je izuzetno teško. Primjera radi, morate stalno sebi i drugim pravdati ogromno vrijeme i trud koje ulažete i odgovarati na pitanja: “Da li stvarno vjerujem u ovaj biznis toliko, da bih radije provodio vrijeme u kancelariji nego sa porodicom?” U trenutku kada se ovom pitanju više ne može odgovoriti sa “da”, preduzetnici su spremni da se prilagode umjesto da povuku odluku zbog ponosa ili nedostatka pravca. To majkama preduzetnicama pomaže u prepoznavanju kada je vrijeme za prilagođavanje.

One znaju kako da inspirišu i motivišu tim

Majke i direktori imaju još jednu zajedničku osobinu: uvjek su u stanju prodaje i uvjek su pod stalnim pritiskom da inspirišu i motivišu svoj tim, investitore i klijente. Majke su pravi majstori pregovaranja i prodaje. Šta je teže: prodati djetetu priču da je sređivanje sobe zapravo zabavna igra ili ubjeđivanje klijenta da potpiše ugovor sa vašom kompanijom?

Nathan Harris, osnivač kompanije “Ease”, priznao je da mnoge vještine koje danas primjenjuje u biznisu podsjećaju na taktike koju je naučio od svoje majke, koja, iako nikada nije bila preduzetnica, mu je dala korisne savjete o produktivnosti, rešavanju sukoba i liderstvu, koji su mi bili itekako korisni u razvijanju poslovanja i preduzetničke karijere.

Pokretanje posla i podizanje porodice definitivno predstavljaju izazove. Međutim, lekcije kojima su nas naučile uspješne preduzetnice i majke, su pokazale da je moguće biti uspješan na oba polja, ukoliko naučite kako da upravljate sopstvenim vremenom i ukoliko ste uporni da u tome uspijete.

Ako razmišljate o pokretanju biznisa, ali se plašite kakve bi to posljedice moglo da ima na Vaš privatan život, uzmite u obzir činjenicu da mnoge vještine roditeljstva zapravo prelaze u preduzetništvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *