Turski tok stigao u Tursku

Prvi krak morskog dijela “Turskog toka”, čiju je izgradnju završio ruski “Gasprom”, ušao je u tursku ekonomsku zonu, saopštila je kompanija “Južni tok”.

‘Pajoniring spirit’, najveći brod na svijetu koji se bavi postavljanjem cijevi, obilježio je ovaj događaj postavivši u more cijevi sa ruskim i turskim zastavama koje simbolišu prelazak granice ekskluzivne ekonomske zone između dvije države”, navodi se u saopštenju.

“Gasprom” je već izgradio 448 kilometara “Turskog toka”. Kako navodi “Južni tok”, izgradnja se izvodi po planu, za manje od pola godine izgrađena je skoro četvrtina morskog dijela.

Sada će brod nastaviti da postavlja cijevi do turske obale, prenio je Sputnjik.

Oba kraka gasovoda će izaći na kopno nedaleko od mjesta Kijikej. Brod kompanije “Olsiz” postavlja prosječno oko četvrtinu kilometra dnevno. Pri tome, ove nedjelje “Olsiz” je postavio rekord izgradivši 5,15 kilometara za jedan dan – 1. novembra.

Dubina Crnog mora na granici ekonomske zone Rusije i Turske iznosi 2171 metara – to je jedan od najdubljih djelova “Turskog toka”.

“Gasprom” pravi gasovod “Turski tok” od maja.

Izgradnja prvog kraja jačine 15,75 milijardi kubnih metara predviđa da se do marta naredne godine završi.

Ona je namijenjena za isporuke Turskoj. Drugi krak iste jačine po kojem cće gas procći preko južne i jugoistočne Evrope treba da bude završen 2019. godine.

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *