Facebook prepoznao i priznao oko 270 miliona lažnih korisnika

Dodajte komentar

Facebook se često hvali brojem svojih korisnika, međutim ipak su priznali da je na toj društvenoj mreži više lažnih naloga nego što su to prethodno objavili. Prema pisanju portala Mashable, u Facebooku su procijenili da udio lažnih naloga  iznosi između 2 i 3 posto, dok broj korisnika s duplim nalozima iznosi između 6 i 10 posto.

To bi značilo da su nalozi čak 270 miliona korisnika platforme, od njih 2.1 milijardi, lažni ili dupli, što je broj približan broju stanovnika SAD-a. Iz Facebooka su rekli da je broj lažnih korisnika otkriven zbog novih poboljšanih alata kojima prate nedopuštene aktivnosti, a ne zbog porasta takvih prijava.

Za razliku od Twittera, Facebook je poznat zbog stroge provjere identiteta svakog od svojih korisnika, što u nekim slučajevima ide daleko do te mjere da od korisnika traže zvanična dokumenta kako bi dokazali svoj identitet.

Uprkos svemu, lažni računi su brojni na platformi. Vijest su objavili nakon kongresa o ulozi društvenih mreža u širenju ruske propagande tokom predsjedničkih izbora. Naime, ‘Troll farme’ povezane s Kremljem širile su desetine hiljada postova između čak 126 miliona Amerikanaca putem lažnih stranica na Facebooku.

Društvena mreža je obrisala desetine hiljada lažnih profila prije izbora u raznim svjetskim nacijama, a takve akcije dio su veće kampanje koju je Facebook počeo da sprovodi nakon predsjedničkih izbora u SAD-u kako bi oslobodio platformu od lažnih vijesti, dezinformacija i prevare svake vrste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *