PU u ovoj godini naplatila 778 miliona eura

Dodajte komentar
Poreska uprava

U oktobru 2017. godine Poreska uprava PU ostvarila je bruto naplatu poreskih prihoda u iznosu od skoro 81 milion eura, što je pet miliona eura više nego u oktobru 2016. godine, dok je ukupna bruto naplata u ovoj godini skoro 778 miliona eura, odnosno 30 miliona eura više nego u istom periodu prethodne godine.

“Značajniji rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit pravnih lica, koja je iznosila 1.624.727,28 eura 14 odsto, odnosno 12 odsto iznad ostvarenja u oktobru 2016. godine i plana naplate ove vrste prihoda za oktobar 2017. godine, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, gdje je zabilježeno ostvarenje od 42.299.068,86 eura, što je 15 odsto, odnosno šest odsto više nego u oktobru 2016. godine i nego što je planirano za oktobar 2017. godine”, saopštili su iz PU.

Ukupna bruto naplata od početka godine veća je za četiri odsto, to jest 30 miliona eura, od ostvarenja u istom periodu 2016. godine, što je za 18 miliona eura iznad planiranog.

U PU su naglasili da se posebno ističe naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreza na dobit pravnih lica, te poreza na dodatu vrijednost.

“Ovaj rezultat naplate PDV-a predstavlja indikator uspješnosti aktivnosti Poreske uprave na suzbijanju sive ekonomije, s posebnim akcentom na uvođenje većeg stepena poreske discipline kada je u pitanju evidentiranje prometa i prijavljivanje i izmirivanje obaveza po tom osnovu”, navode u Poreskoj upravi.

Objašnjavaju da ostvarenu naplatu u značajnoj mjeri čine prihodi koje poreski obveznici s visokim stepenom poreske disipline dobrovoljno izmiruju, ali i prihodi naplaćeni primjenom mjera prinudne naplate, i to prema obveznicima, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, kakvi su organi i preduzeća na nivou lokalne samouprave.

“Poreska uprava nastaviće dosljednu primjenu mjera predviđenih Planom za upravljanje poreskim dugom i jačanje mjera naplate, u cilju ostvarenja zacrtanog plana naplate, ali i smanjenja poreskog duga na najmanju moguću mjeru na srednjeročnom i dugoročnom nivou”, zaključuje se u saopštenju PU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *