EX-YU aerodromi traže bolju međusobnu povezanost

Dodajte komentar

Aerodromi širom bivše Jugoslavije žele da poboljšaju povezanost sa susjednim zemljama i preduzimaju inicijativu za pokretanje takvih letova. Aerodrom Mostar predviđa uvođenje letova za Zagreb i Beograd sljedeće godine, nakon što osigura letove prema Njemačkoj putem low cost prevoznika Eurowings, izvještava EX-Yu Aviation.

“Uz uspjeh koji smo imali u uspostavljanju letova s ​​Eurowingsom, takođe smo se približili drugim prevoznicima. Vrlo je vjerovatno da će Croatia Airlines sljedeće godine iz Zagreba dodati letove, a takođe se nadamo da ćemo postići sporazum s Air Srbijom kako bismo povezali Mostar s Beogradom”, izjavio je gradonačelnik Ljubo Bešlić. Letovi između Zagreba i Mostara posljednji su put bili u ljeto 2006., dok su letovi iz Beograda odvijali prije raspada bivše Jugoslavije.

Ranije prošle serdmice Flydubai je započeo operacije iz Dubaija za Podgoricu preko Sarajeva. Avionska kompanija postala je prvi inostrani prevoznik koji upravlja prometom između dva grada u bivšoj Jugoslaviji, održavajući liniju dva puta sedmično. “Ovom novom rutom ne pružamo direktni let do Podgorice iz Dubaia, već stvaramo redovnu liniju između Podgorice i Sarajeva. Radujemo se novim mogućnostima koje će ti letovi pružiti stvaranjem novih tokova trgovine i turizma “, izjavio je Jeyhun Efendi, komercijalni potpredsjednik kompanije Flydubai.

Međutim, očekuje se održavanje rute samo tokom zimske sezone. Kao rezultat toga, lokalne vlasti žele da osiguraju tokom cijele godine letove između bh. i crnogorskog glavnog grada.

Vlade Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pokrenule su zajedničku inicijativu za uvođenje letova Sarajevo-Podgorica-Skoplje. Tri strane smatraju da bi takva ruta potaknula trgovinu i turizam, kao i kretanje ljudi. Bivši prevoznik bh. avioprijevoznik B&H Airlines održavao je letove između Sarajeva i Skoplja nekoliko godina. U jedno vrijeme letovi su se odvijali i preko Podgorice. Prošle sedmice predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je jedna avionska kompanija izrazila interes za uvođenje letova između Sofije i Sarajeva preko Skoplja. Nije kazao koji je prevoznik razmatra rutu.

Slovenački VLM Airlines predstavio je u oktobru liniju između Maribora i Beograda, povezujući dva grada prvi put u više od dva decenije. Međutim, prevoznik je takve planove stavio na čekanje do daljnjeg zbog nedostatka aviona. Nadalje, Air Serbia razmotrila je uvođenje letova između Beograda i Zadra, ali to se vjerovatno neće dogoditi u bliskoj budućnosti zbog tekućeg regulatornog spora između Air Srbije i Hrvatske agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *