Koje su najčešće Pay Pal prevare i kako ih izbjeći?

Popularni servis za sigurno plaćanje online svoje korisnike najčešće kontaktira putem e-maila što znači da internet vrvi ljudima koji to nastoje da zloupotrijebe.

Evo koje mjere predostrožnosti svojim korisnicima predlaže sam PayPal, prenosi portal Poslovni.hr.

Pazite na lažne ‘službene e-mailove’

Internet prevaranti često koriste ‘prijateljska imena’ kako bi nasamarili žrtvu i natjerali je da klikne na opasni link. Recimo, email koji dobijete od ‘PayPal Services’ zapravo dolazi s adrese [email protected]

Kada provjeravate svoj račun, vodite računa da uvijek u pretraživač upišete www.paypal.com umjesto da klikate na adresu ponuđenu u samoj poruci.

Ako zvuči predobro da bude istinito, oprez

Ukoliko primite mail koji kaže da ste dobili uplatu putem PayPala, upalite svoj pretraživač i ručno odete do PayPala te tamo provjerite račun i pogledajte jeste li zbilja dobili novac. Takođe, kao u gore pomenutim slučajevima, nipošto nemoje kliknuti na link unutar poruke.

Ovo su samo neke često korištene metode kojim pribjegavaju prevaranti na internetu i koje (među ostalim) ciljaju na korisnike PayPala:

– Prijetnja da će vaš profil će biti ugašen
– Dobili ste uplatu
– Platili ste previše

Kako prepoznati ‘prave’ e-mailove od PayPala?

E-mail koji stiže od PayPala neće vas tražiti informacije poput lozinke, broja kartice ili imena banke. PayPal od vas takođe nikad neće tražiti da instalirate ili downlodujete softver.

Lažni linkovi u e-mailu

Ako u poruci dobijete link, obavezno provjerite o čemu se radi prije nego što na nju kliknete. Ovo radite tako da mišem pređete preko linka bez da kliknete. Ako kursor na kratko ostavite iznad linka, vidjećete pravu adresu. Recimo, link može izgledati kao www.paypal.com/SpecialOffers, a kad preko njega pređete kursorom prikazaće se nešto potpuno drukčije.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.