Fed zadržao kamatnu stopu, moguće povećanje u decembru

Dodajte komentar

Fokus investitora juče je bio usmjeren ka objavi američkog Fed-a o promijeni kamatne stope, koja je, kao što je bilo očekivano, zadržana u rasponu od 1-1,25%, uz najavu da će u decembru povećanje biti izvjesno. S&P 500 uvećao je vrijednost za 0,2% na 2.579,4 poena, a energetski sektor predvodio je dobitnike.

Dow Jones je porastao 0,3% na 23.435 poena, dok je indeks tehnoloških akcija Nasdaq skliznuo 0,2%. Apple je registrovao pad od 1,3%, a rezultati poslovanja ove kompanije u trećem kvartalu biće objavljeni u toku dana.

Evropske berze zabilježile su mješovita kretanja – njemački DAX skočio je 1,8% na 13.465,5 poena, a sektor osnovnih potrošnih dobara dominirao je u pogledu rasta vrijednosti. Britanski FTSE spustio se 0,1% na 7.488 poena, a francuski CAC dodao je 0,2% vrijednosti i završio sesiju na 5.514,3 poena.

Iako su u toku dana dostizali osmomjesečnu maksimalnu vrijednost, naftni reperi su na zatvaranju berzi ipak zabilježili pad, nakon objave Energetske informativne administracije o padu zaliha nafte. WTI je vrijedio 54,3 USD po barelu na kraju trgovanja, dok je cijena Brenta iznosila 60,5 USD po barelu. Prirodni gas nastavio je pad, i zatvorio na 8,5 USD po kubnom metru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *