Ovo je pametni telefon s najboljom kamerom kojeg se trenutno može kupiti

Dodajte komentar

Proizvođači pametnih telefona često se hvale kako baš njihovi modeli prave najkvalitetnije fotografije i snimaju najbolje video zapise. Ekipa iz Business Insidera odlučila je da provjeri tu tvrdnju tako što je uzela tri modela, perjanice svake od kompanija, te ih provela kroz niz testova. Na testiranju su se našli Samsung Galaxy Note8iPhone 8 Plus te Google Pixel 2 XL.

Prilikom testiranja nisu se vršila nikakva podešavanja već su telefoni testirani prema početnim podešavanjima.

Boja: U ovom testu, pobjednik je bio očigledan. Googleov telefon je ovdje izašao kao suvereni pobjednik, dok je iPhone 8 iznenađujuće podbacio zbog problema s ispravnim prikazom boja.

Oštrina: iPhone 8 Plus i Galaxy Note8 prave vrlo oštre fotografije dok je Pixsell 2 XL bio nešto lošiji po tom pitanju zbog nedostatka drugog sočiva.

Auto fokus: Sva tri telefona fokusiraju relativno brzo tako da ovdje pričamo o milisekundama. iPhone je u ovom testu prošao nešto lošije od konkurencije.

Dinamički raspon: Za razliku od prethodnog testa, Apple je napravio odličan posao kada je riječ o dinamičkom rasponu te je ponudio najbolji odnos detalja na najsvjetlijem i najtamnijem dijelu fotografije.

Mod za portret: Sva tri telefona imaju ‘mod za portret’ koji dodaje zamućeni efekt iza i oko subjekta kako bi slika bila što izraženija. U ovom testu svi su napravili dobar posao, dok je Galaxy Note 8 ipak malo odskočio kvalitetom.

Fotografija u uslovima slabe svjetlosti: Ovo je možda jedna od najvažnijih kategorija budući da u većini slučajeva ne fotografišemo u idealnim svjetlosnim uslovima. U ovom testu Googleova perjanica isplivala je kao pobjednik.

Telefoni koji su bili na testu pripadaju najskupljem cjenovnom rangu te kao takvi produciraju izvrsne fotografije te su razlike između njih u detaljima. Stručni žiri Business Insidera je je kao ukupnog pobjednika testa proglasio Samsung Galaxy Note8 koji je ukupno gledajući bio najkonstatniji.

S druge strane, pametni telefoni još uvijek nisu na nivou malo boljih digitalnih fotoaparata, ali ima se svakim novim modelom sve više približavaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *