Šta je zlatni bitcoin?

Dodajte komentar

Od bloka 491.407 bitcoin blokchaina u opticaj će biti puštena još jedna alternativna verzija protokola na kojem bitcoin počiva, zbog čega će nastati nova varijanta te valute: zlatni bitcoin (bitcoin gold, BTG).

Projekat, čiji je cilj da poboljša tehnologiju bitcoina promjenom načina vođenja takmičenja za nagrade, drugi je te vrste od septembra ove godine koji koristi sve češći postupak nazvan tvrdo razdvajanje (hard fork), objašnjava tportal.

Tog ćete se izraza možda sjetiti ako ste pratili predstavljanje gotovinskog bitcoina (bitcoin cash, BTC), protokola za kriptovalutu koji je privukao pažnju medija širom svijeta nakon što je naizgled ni iz čega neočekivano stvorio vrijednost ekvivalentnu milijardama američkih dolara.

Brojni analitičari očekuju kako bi se to sad moglo ponoviti, iako postoje razlozi zašto bi entuzijazam trebalo da bude umjereniji.

Što je zlatni bitcoin?

Ukratko rečeno, BTG ima dva cilja:

1) Da promijeni način na koji ‘rudarenje’ funkcioniše tako što će iz upotrebe izbaciti najmoćnije mašine za ‘rudarenje’ (zovu ih ASiC).

2) Tokom vremena privući više ljudi u novi sistem i osloboditi mrežu bitcoina od velikih kompanija te njihovog nesrazmjernog uticaja na tu mrežu.

Umjesto proširenja bitcoina tako da ga može upotrijebiti više korisnika, BTG mijenja tu kriptovalutu tako što ju još više decentralizuje ne bi li omogućio ravnopravniji pristup digitalnom plaćanju širom  svijeta.

Iako nastaju korištenjem istog mehanizma, gotovinski i zlatni bitcoin razlikuju se na nekoliko načina, ponajviše u načinu distribucije.

Evo najvažnijih razlika:

BTG je postavljen tako da će biti napravljen unaprijed (prije no što njegov izvorni računarski kod postane javno dostupan) oko jedan posto ukupnog broja tokena za kriptovalute ‘izrudarenih’ prije no što blockchain postane javan biće upotrijebljen kao plata tima koji stoji iza BTG-a jednom kad ova distribucija završi isti taj tim bi trebalo da lansira kriptovalutu kako bi korisnici mogli pokupiti svoje bitcoine

Iako je cilj BTG da se pretvori u stvarnu verziju bitcoina, postoji mogućnost njegovog pretvaranja u altcoin – kriptovalutu koja koristi postojeći računarski kod bitkoina, ali ju se koristi u druge svrhe.

Imate li zlatni bitcoin?

Svi vlasnici bitcoina primiće novu kriptovalutu po kursu jedan bitcoin za jedan zlatni bitcoin, što će postaviti temelj za moguće tržišne aktivnosti. No, neće ih biti sasvim jednostavno preuzeti. Biće, recimo, jednostavnije preuzeti sredstva iz digitalnih novčanika ili mjenjačnica koje prihvataju bitkoin.

Dosad je 20 digitalnih novčanika i mjenjačnica najavilo kako će prihvatati BTG kad se pojavi.

No, ima i onih koji to neće učiniti zato što smatraju kako je riječ o velikom sigurnosnom riziku zbog toga što razvojni programeri odgovorni za tvrdo razdvajanje nisu objavili računarski kod kako bi se mogao pregledati prije objavljivanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *