Manjak radne snage u zemljama regiona

Dodajte komentar

U zemljama regiona, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, zabilježen je manjak radne snage, objavio je KPMG u publikaciji koja se bavi godišnjim pregledom finansiranja nekretnina u Evropi od strane bankarskog sektora.

U Mađarskoj je nezaposlenost pala na istorijski minimum od 5,1 odsto u 2016. godini što je peti najniži nivo u EU i očekuje se dalji pad na 4,4 odsto u 2017. godini. Slično kao i u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope, Mađarska se bori sa nedostatkom radne snage zbog emigracije u Zapadnu Evropu i to doprinosi povećanju zarada i pravi teškoće kompanijama da nađu adekvatno osoblje.

U Bugarskoj je stopa nezaposlenosti smanjena sa 10,1 odsto u 2015. na 7,9 odsto u 2017. godini i postaje sve teže naći radnike sa odgovarajućim vještinama pa je vlada u Sofiji napravila sporazume sa Ukrajinom i Moldavijom o angažovanju inostranih radnika.

Nezaposlenost u Rumuniji je prošle godine iznosila 5,9% i očekuje se da ove godine padne na 5,3%.

U Hrvatskoj je zabilježeno smanjenjene zaposlenost i očekuje se da dostigne 14,2 odsto u 2017. godini. Međutim, pad nezaposlenosti je uglavnom posljedica emigracije i smanjenja radne snage, a ne rasta zaposlenosti, ocenjuje KPMG u svojoj publikaciji.

U Crnoj Gori je ove sedmice skoro 49 hiljada nezaposlenih, 0,5 odsto više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ).

Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju ZZZ, porasla sa prošlosedmičnih 21 odsto na 21,12 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *