Binfo brojke: Hajde da pričamo o uspješnima

Ukupan prihod crnogorskih preduzeća u 2016. godini iznosio je EUR 7,39 milijardi.

8.724 preduzeća iskazala su dobit u ukupnom iznosu EUR 468,2 miliona.

Njih 75 je ostvarilo dobit u iznosu većem od EUR 1,00 milion.

 

Preuzeto sa: BiConsulting blog

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

2 KOMENTARI

 1. Uporediti ove podatke sa podaacima GFI-a koje radi CB CG. Odstupanja su velika: i u broju kompanija, i u ukupnim prihodima i krajnjim ostvarenim rezultatima.

  Ovdje su jasno iskazani profiti a GFI svake godine iskazuje gubitke i to u sektorima za koje gubici u stotinama miliona nisu logicni.

  Dobar pokusaj, i dobro je da se ovo konacno radi u CG. Ali je jos daleko od stvarnog pouzdanog metodoloski jasnog trenda. Ili kredibilne baze podataka.

  • Poštovana Mila K.
   Zahvaljujemo na komentaru objavljene infografike.

   Kao prvo, želimo da naglasimo da izvještaj koji pominjete “GFI koji radi CBCG” sa podacima za 2016, još nije objavljen, već će biti objavljen tek u Godišnjem izvještaju o radu CBCG za 2017. godinu.

   Što se tiče 2015 godine, podatak o ukupnim prihodima crnogorskih preduzeća se poklapa sa našim podacima ukoliko ne bi isključili neispravne finansijske izvještaje. Da li CBCG ima mogućnost da neispravne finansijske izvještaje koriguje u direktnoj konsultaciji sa preduzećima koja ih predaju, pa ih nakon korekcije uključuje u obračun , ili nešto drugo, mi ne znamo. Mi tu mogućnost nemamo, pa da ne bi narušili ukupni integritet podataka, mi smo neispravne finansijske izvještaje isključili iz ovog izračuna. Zbog toga su naše vrijednosti za 2015. godinu nešto niže od onih objavljenih u posljednjem Godišnjem izvještaju o radu CBCG: po njima, prihodi su 2015. godine bili 7,2milijardi, a po nama EUR 6.6 milijardi. Za 2016.godinu sa isključenim neispravnim bilansima naš podatak o prihodima je 7.8mldr, a pošto smo opet isključili neispravne bilanse, u pregledu smo prikazali 7,39mlrd. Druge razlike naših podataka u odnosu na podatke CBCG nijesmo nijesmo našli.

   Ovom prilikom možemo dodati i to da je, po podacima sa kojima raspolažemo, dugogodišnji trend ostvarivanja negativnog agregatnog neto rezultata crnogorskih preduzeća zaustavljen i da je u 2016. godini ostvaren neto pozitivan rezultat. Računajući samo ispravne finansijske izvještaje, po našem obračunu, neto dobitak je iskazan u iznosu cca EUR 103,3 miliona. Vjerujemo da će navedeno biti potvrđeno i u analizi praćenja GFI u Godišnjem izvještaju CBCG za 2017. godinu.

   Svakako, ovi podaci su dio naše promotivne akcije i samo su jedan mali segment naše ukupne ponude i mogućnosti naše baze podataka. Naša vrata su Vam uvijek otvorena da zajedno pogledamo i provjerimo kredibilnost i potencijal naše baze za kompleksnije i složenije analize.

   Srdačno,
   BI Consulting

Leave a Reply

Your email address will not be published.