Uslovno i pozitivno mišljenje na završni račun budžeta za 2016.

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje, sa skretanjem pažnje, na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, a uslovno na reviziju pravilnosti, navodi se u konačnom izvještaju koji su dostavili parlamentu.

Finansijskom revizijom utvrđeno je da je akt pripremljen u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja fi-nansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

“Prihodi, rashodi i stanje gotovine realno i objektivno su iskazani predloženim zakonom i ne sadrže materijalno značajne greške i odstupanja. Na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u postupku revizije nadležni kolegijum izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje”, ističe se u konačnom izvještaju o reviziji.

Predlogom zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu iskazan je deficit na gotovinskoj osnovi u iznosu od 134,98 miliona eura, dok je njegovo finansiranje obezbijeđeno kroz neto pozajmice u iznosu 116,44 miliona eura, prodajom imovine u iznosu 4,22 miliona i iz gotovinskih depozita u iznosu od 14,31 milion eura.

“Revizijom je utvrđeno da gotovinski deficit budžeta i prilive od prodaje državne imovine treba uvećati za 409.660 eura, tako da gotovinski deficit iznosi 135,39 milio-
na, prilivi od prodaje imovine 4,63 miliona, a stanje gotovine na 31. decembar prošle godine 5,53 miliona eura”, precizira se u izvještaju DRI.

Predlogom zakona o završnom računu budžeta, kako su kazali u DRI, gotovinski deficit iskazan je u iznosu 122,29 miliona eura, tako što je korigovan za neto promjene neizmirenih obaveza u iznosu 12,69 miliona eura.

“Revizijom je utvrđeno da treba umanjiti neizmirene obaveze za iznos od 400.400 eura, tako da njihovo stanje na 31. decembar iznosi 63,01 milion eura, neto promjene neizmirenih obaveza 13,09 miliona, dok korigovani gotovinski deficit budžeta iznosi 122,3 miliona eura”, saopštili su iz DRI.

DRI je revizijom pravilnosti utvrdila i da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori, što se prije svega odnosi na prekoračenje potrošnje, te su, u skladu sa tim, izrazili uslovno mišljenje.

Revizijom je utvrđeno da gotovinski deficit budžeta i prilive od prodaje državne imovine treba uvećati za 409.660 eura, tako da gotovinski deficit iznosi 135,39 miliona.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *