IKEA ;e prodavati namještaj i preko Amazona i Alibabe?

IKEA istražuje formate prodajnih centara i za manje gradove. Radi se na tome da što više kupaca može željene proizvode da naruči na internetu i potom ih podigne u dostavnom centru.

Švedska kompanija će probno prodavati svoj namještaj i putem drugih stranica za internet prodaju, što je dio šireg nastojanja tog švedskog proizvođača i lanca trgovina namještajem da se približi kupcima.

Lanac poznat po svojim velikim prodajnim centrima na rubu ili u okolini velikih gradova istražuje formate prodajnih centara za manje gradove. Ostale inovacije, između ostalog, uključuju i internet naručivanje proizvoda, te njihovo podizanje u dostavnom centru.

Ti potezi odgovor su švedske kompanije na promjene u obrascima kupovine, piše BBC.

IKEA nije navela koje će internet stranice za prodaju biti dio njihovog testiranja, no prepostavlja se da su najveće – Alibaba i Amazon – vjerovatni kandidati.

Švedski lanac većinu od svojih 9.500 proizvoda prodaje na vlastitoj internet stranici, no kompanija je relativno kasno zakoračila na tržište internet trgovine.

Na globalnom nivou IKEA ima 403 prodajna centra te, uprkos pritisku internet prodaje, planira da otvori još 22, između ostalog u Indiji i Letoniji.

IKEA prodajne centre trenutno ima u 49 zemalja, a u sljedećih pet godina planira i ulazak na tržište Južne Amerike.

Inter IKEA je objavila da je u avgustu promet na godišnjem nivou porastao pet odsto, na 38,3 mlrd EUR. Ta kompanija prošlog mjeseca objavila je da kupuje Task Rabbit, aplikaciju koja spaja kupce s ljudima koji znaju da sklope namještaj, te koji radi poslove poput čišćenja ili bojenja.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.