Predstavnici IRF-a održali prezentaciju “Šansa za posao” u Prijestonici Cetinje

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond Crne Gore je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Prijestonicom Cetinje organizovao danas prezentaciju zajedničkog programa pod nazivom “Šansa za posao” u cilju animiranja i davanja podrške nezaposlenim licima da otpočnu sopstveni biznis u toj Opštini.

Predsjednik OD IRF-a, dr Zoran Vukčević, je istakao da su danas prezentirali svim prisutnim licima iz Prijestonice mogućnosti ulaganja, prije svega, u one projekte koji predstavljaju šansu za biznis, a samim tim i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Pored održane prezentacije “Šansa za posao”, g-din Vukčević je, takođe, govorio o Programima finansijske podrške IRF-a za 2017. godinu uz najpovoljnije kreditne uslove uključujući i beskamatne kredite koji su namijenjeni posebnim ciljnim grupama.

– Prijestonica Cetinje je primjer mnogim drugim opštinama jer lokalni Biznis centar svojim aktivnostima daje dodatni impuls, kada je u pitanju zapošljavanje i stvaranje novih preduzeća. U planu je otvaranje biznis inkubatora, kao jedan novi instrument i mogućnost za stvaranje novih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta. I konačno, na Cetinju su najpovoljnije stimulativne mjere kada su u pitanju investicije, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu – kazao je Vukčević i naglasio da su sa lokalnog nivoa obezbijeđeni povoljni uslovi za razvoj i otvaranje novih preduzeća i realizaciju biznis ideja.
Na području Prijestonice do sada je plasirano oko 27 miliona eura, a samo u poslednje dvije ipo godine oko 10 i po miliona. Tokom ove godine već je plasirano blizu četiri miliona eura – istakao je Vukčević i dodao da ima mnogo projekata koji se nalaze u obradi i koji će biti sigurno realizovani do kraja 2017. godine, što predstavlja značajan trend porasta kreditnih linija i uopšte kreditne aktivnosti IRF-a na Cetinju.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, g-din Aleksandar Bogdanović, je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo povodom inicijative ove dvije institucije, u saradnji sa lokalnom samoupravom, i da će na taj način podstaći nezaposlena lica da otpočnu sopstveni biznis, doprinijeti poboljšanju socio-ekonomske situacije u Prijestonici i smanjenju stope nezaposlenosti.

– Smatram da mladi ljudi danas treba da razmišljaju preduzetnički, da se okušaju u biznisu i svoje ideje pretoče u stvarnost. I upravo je ovaj edukativni seminar dobra prilika za sva nezaposlena lica koja imaju ideje za pokretanje sopstvenog biznisa – kazao je Bogdanović i dodao da je Prijestonica Cetinje među prvima u Crnoj Gori formirala čitav set programa podsticajnih mjera u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta.

On je podsjetio da je izrađena prostorno – planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone koje su danas u funkciji braunfild i grinfild investicija.

Ispred ZZZCG direktor g-din Suljo Mustafić, je istakao da je postavljen zajednički zadatak Zavoda i IRF-a čiji je glavni interes razvoj malih i srednjih preduzeća kao, nosioca privrednog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. G-din Mustafić je naveo da će ove dvije institucije u narednom periodu, kroz više edukacija i kreditnih linija podstaći posebne ciljne grupe prvenstveno mlade, visokoškolce, žene i osobe koje su ostale bez posla, da osnuju sopstvena preduzeća i na taj način zaposle sebe i druge.

Zajednička aktivnost ZZZ i IRF-a u pružanju podrške razvoju preduzetništva, u cilju smanjenja nezaposlenosti, predstavljena je u Mojkovcu, Beranama, Andrijevici i Bijelom Polju. Edukativne seminare dvije institucije će, do kraja godine, organizovati i u ostalim crnogorskim opštinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *