100 najvećih kompanija u regionu

Listu top 100 najvećih kompanija u regionu SEE predvodi rumunska Dacia sa prihodom od 4,6 mlrd eura, a slijede je slovenački Petrol sa 3,214 mlrd eura i rumunski OMV Petrom Marketing SRL sa 3,211 mlrd eura.

Na listi banaka, Rumunska Banca Comerciala Romana SA je vodeća, a slijede Zagrebačka banka d.d. i Banca Transilvania SA.

Među top 100 osiguravača najveći je Zavarovalnica Triglav d.d. , a slijede Zavarovalnica Sava i Croatia osiguranje.  Top pet osiguravača zaokružuju još dva slovenačka društva Adriatic Slovenica i Vzejemna Zdravstvena Zavarovalnica.

Rast domaće potražnje uslijed istorijski niske inflacije i porast privatnih investicija i zapošljavanja nastavio je predvoditi ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi (SEE) u 2016., navodi se u izvještaju.
Ekonomski faktori podsticaja su korisni za većinu trgovaca i proizvođača automobila – dva sektora koji su najosjetljiviji na promjene u raspoloživom dohotku, kao i na stavove potrošača.

U isto vrijeme, vodeće svjetske naftne i gasne kompanije , koje tradicionalno dominiraju u regiji, i dalje trpe gubitke, što je rezultiralo manjim ukupnim prihodom od učesnika „SEE Top 100” liste.

Kombinovana neto dobit od 100 najvećih kompanija porasla je za 39% u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Kompletan izvještaj i spisak kompanija možete pogledati OVDJE.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *