100 najvećih kompanija u regionu

Listu top 100 najvećih kompanija u regionu SEE predvodi rumunska Dacia sa prihodom od 4,6 mlrd eura, a slijede je slovenački Petrol sa 3,214 mlrd eura i rumunski OMV Petrom Marketing SRL sa 3,211 mlrd eura.

Na listi banaka, Rumunska Banca Comerciala Romana SA je vodeća, a slijede Zagrebačka banka d.d. i Banca Transilvania SA.

Među top 100 osiguravača najveći je Zavarovalnica Triglav d.d. , a slijede Zavarovalnica Sava i Croatia osiguranje.  Top pet osiguravača zaokružuju još dva slovenačka društva Adriatic Slovenica i Vzejemna Zdravstvena Zavarovalnica.

Rast domaće potražnje uslijed istorijski niske inflacije i porast privatnih investicija i zapošljavanja nastavio je predvoditi ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi (SEE) u 2016., navodi se u izvještaju.
Ekonomski faktori podsticaja su korisni za većinu trgovaca i proizvođača automobila – dva sektora koji su najosjetljiviji na promjene u raspoloživom dohotku, kao i na stavove potrošača.

U isto vrijeme, vodeće svjetske naftne i gasne kompanije , koje tradicionalno dominiraju u regiji, i dalje trpe gubitke, što je rezultiralo manjim ukupnim prihodom od učesnika „SEE Top 100” liste.

Kombinovana neto dobit od 100 najvećih kompanija porasla je za 39% u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Kompletan izvještaj i spisak kompanija možete pogledati OVDJE.

Check Also

Voli me brzo, žurim

Jednostavno. Brzo. Sigurno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *