Intenzivne kontrole poreskih obveznika na teritoriji Glavnog grada

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava je po završetku ljetnje turističke sezone, koju su obilježile intenzivne kontrole poreskih obveznika na primorju, preusmjerila fokus kontrola na poreske obveznike koji posluju na teritoriji Glavnog grada, u cilju suzbijanja sive ekonomije i povećanja stepena poreske discipline.

Kontrola poreskih obveznika po prvi put organizovana je na osnovu zonskog pristupa, te je teritorija Glavnog grada podijeljena na 12 zona u kojima poreski inspektori borave na dvadesetčetvoročasovnoj osnovi, pri čemu se posebna pažnja posvećuje obveznicima u visokoprometnim djelovima grada, kao što su City kvart i centar grada. Četiri zone definisane su u gradskim opštinima Tuzi i Golubovci, te opštinama Cetinje i Danilovgrad.

Inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su ne samo ugostiteljski objekti, već poreski obveznici koji posluju u ostalim djelatnostima, kao što su privatne zdravstvene ustanove, kozmetički saloni, maloprodajni objekti i slično.

Kontrolama se provjerava regularnost poslovanja poreskih obveznika sa aspekta posjedovanja opšte i PDV registracije, evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa, prijavljivanja zaposlenih, podnošenja PDV prijava i IOPPD obrazaca i izmirenja dospjelih obaveza, te posjedovanja automata za priređivanje igara na sreću.

Tokom prethodnih 15 dana izvršeno je 330 kontrola, pri čemu je utvrđeno 9 nepravilnosti, i to u 8 slučajeva neevidentiranje prometa i jedno neiskazivanje PDV obaveze. Po tom osnovu izdato je 9 prekršajnih naloga u ukupnoj novačnoj vrijednosti od 35.100,00 €, te evidentirana obaveza po osnovu PDV-a u iznosu 53.540,33 €.

Iako se aktivnosti na praćenju poslovanja poreskih obveznika sprovode na teritoriji cijele države i to tokom cijele godine, obveznici koji posluju u Podgorici u narednom periodu biće predmet posebne pažnje poreske inspekcije, imajući u vidu da se kod istih van sezone obavlja najveći dio prometa roba i usluga, kao i da određeni poreski obveznici nepoštovanjem poreskih propisa izbjegavaju prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza, uprkos činjenici da dobro posluju i posjeduju značajan fiskalni kapacitet.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *