Naslovne strane dnevnih novina za 30. septembar + Najvažniji naslovi iz ekonomije

1 komentar

Vijesti

Očekuju presudu u svoju korist

Presuda Osnovnog u sporu po tužbi oko 80 bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju koji su tužili državu zbog neisplaćene otpremnine biće donijeta u roku od 30 dana.

Kovaču 32 odsto Capital investa

Bivši hrvatski reprezentativac i nekadašnji fudbaler Bajerna, Dortmunda, Juventusa i zagrebačkog Dinama Robert Kovač postao je vlasnik 32,55 odsto crnogorske mikrofinansijske institucije (MFI) Capital Invest, pokazuju podaci iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

BDP porastao 5,1 odsto

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu ove godine je iznosila 5,1 odsto, dok je nominalni rast iznosio 7,6 odsto.

Nagomilali 77 miliona gubitka

Kompanija Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, zakupca crnogorskog turističkog brenda Sveti Stefan-Miločer, poslovala je prošle godine sa gubitkom od 8.830.262 eura.

Dnevne novine

Crnoj Gori 13,5 miliona eura

Evropska komisija odobrila je Crnoj Gori 13,5 miliona eura iz IPA fondova za podršku saobraćajnom sistemu. Sredstva su namijenjena poboljšanju kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti ovog sektora, a dio novca biće usmjeren na rekonstrukciju graničnog prelaza između Crne Gore i Srbije.

Posao za 70 radnika i šansa za izvoz u EU

Vlada je povećala ulaganja u sjever Crne Gore i ona iznose više od 70 odsto kapitalnog budžeta. To se posebno odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, sa kapitalnim projektom izgradnje auto-puta Bar-Boljare i izgradnju regionalnih i lokalnih saobraćajnica, kazao je premijer Duško Marković.

Gradnja drugog bloka se ne dovodi u pitanje

Usvajanje zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma ni na koji način ne može da ugrozi izgradnju drugog i rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nakon sastanka povodom završetka Biznis karavana u Nikšiću.

Dan

Petlju će dodatno platiti

Premijer Duško Marković kazao je da je očigledno da imaju problem sa petljom na Smokovcu, kao i sa još nekim sadržajima na autoputu. Sa Kinezima u veoma otvorenoj i prijateljskoj atmosferi razgovaramo o tim novim činjenicama. U ugovoru je predviđeno da se do deset odsto od ukupne vrijednosti autoputa mogu smatrati nepredviđeni radovi. To je na ovaj autoput negdje oko 80 miliona. Moguće je da ćemo Smokovac uklopiti u okviru toga, a ako ne, onda će Vlada to riješiti rekao je Marković novinarima u Bijelom Polju.

Žugić neće da ga kontroliše DRI

U izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci (CBCG) dodat je član kojim je predviđeno da ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija vrhovne monetarne institucije ne mogu biti predmet Državne revizorske institucije (DRI).

Ponovo uvode neustavni namet

U skupštinskoj proceduri se nalazi predlog Vlade o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, kojim se suštinski mijenja odredba ovog zakona koja imperativno propisuje da trgovac koji pruža uslugu od javnog interesa putem distributivne mreže ne smije potrošaču uračunavati u cijenu usluge troškove izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže, kazao je funkcioner Ujedinjene Crne Gore Savo Šofranac.

Pobjeda

Povući zakon o planiranju i gradnji

Koalicija 27, koju čini 20 NVO posvećenih zaštiti životne sredine, a koje su okupljenje u cilju praćenja pregovora u okviru Poglavlja 27, traže da se sporni Zakon o prostornom planiranju i izgradnji, povuče iz skupštinske procedure – navodi se u saopštenju juče dostavljenom medijima.

Moody’s poboljšao kreditni rejting Crne Gore

Agencija Moody’s je u novom izvještaju poboljšala kreditni rejting Crne Gore. Potvrdila je ocjenu B1, uz značajnu izmjenu autluka sa pozicije ,,negativan u ,,stabilan, saopšteno je kasno sinoć Pobjedi iz Ministarstva finansija, čime je potvrđena naša informacija od prije tri mjeseca da će rejting države biti poboljšan.

Odlučuju o ugovoru sa Karismom

Odbor direktora HTP Ulcinjska rivijera zakazao je vanrednu skupštinu akcionara ove kompanije za 31. oktobar ove godine. Na dnevnom redu su dvije odluke razmatranje i usvajanje odluke o davanju u dugoročni zakup dijela imovine i objekata ove ulcinjske kompanije i davanje saglasnosti na ugovor o zakupu konzorcijumu Karisma Hotels & Resorts.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Novinari konacno moraju da ne prate ove skoro pa budalaste vijesti iz SDT-a.

    G-din Knezevic je kontraverzan i previse je ugorzio veliku poslovnu grupu jer nije mogao odoljeti da se “spaja” sa politikom radi pohlepe. Ali, to je skolovani bankar i igrati se ovog opet hapsenja vozaca da potkaze sefa, u nedjelji kada je g-din Cadjenovic porazio ukupni SDT odlukom Ustavnog suda, je nedostojno institucije koju tekuce ocigledno vodi nedostojan pravnik.
    Progress Report je vec zavrsen, i nema razloga opet organizovati pozoriste da bi se dobila percepcija “krupne ribe” ili necega tako slicnog a da se manekenise preporukama PR 2017-e.
    Ali, ostaje otvoreno pitanje – sta rade Ameri koji ne izbivaju iz postorija SDT-a i toboz kao ulazu u edukaciju i jacanje institucije. Ne edukuju ih, to je skoro pa opipljivo, nego kao da namjerno dozvoljavaju ponizenje institucije da sjutra ni dobar pravnik nece bar pet godina moci da oporavi reputaciju SDT-a da bar dobiju minimalno povjerenje javnosti.
    Bas smo neobjasnjivi primitivni neprijatelji sami sebi u vezi tema i izazova ekonomskog i socijalnog razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *