EU tržišta – otvaranje: Indeksi na putu najvećeg mjesečnog skoka

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica stabilne su na najvišim nivoima u dva mjeseca, pri čemu su indeksi na putu najvećeg mjesečnog skoka u ovoj godini.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto i kreće se oko najvišeg nivoa od 20. jula.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,25 posto, na 7.341 bodu, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 12.734 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5.290 bodova.

Indeksi su jutros stabilni, među ostalim, jer tržištima podršku pruža rast cijena nafte.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 24 centa, na 57,65 dolara, dok na američkom tržištu stagnira oko 51,55 dolara.

Od početka septembra cijene ′crnog zlata′ porasle su oko 10 posto zahvaljujući naznakama da se smanjuje neravnoteža između ponude i potražnje.

Među gubitnicima se jutros našla dionica Volkswagena, s padom cijene za više od 3 posto, jer je taj njemački proizvođač automobila izvijestio da je povećao rezervacije za nagodbe u SAD-u u vezi skandala s lažiranjem stepena izduvnih gasova na njegovim dizel vozilima.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,4 posto. No, na nedjeljnom nivou izgubio je 1,7 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,03 posto, na 20.356 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *