Problemi sa petljom na Smokovcu

Dodajte komentar

Problem oko gradnje petlje na Smokovcu može se riješiti dogovorom Vlade i zvaničnika kompanije CRBC, posredovanjem Međunarodne komisije za rješavanje sporova, a u krajnjem slučaju arbitražom, saopštio je za Radio Crne Gore ministar saobraćaja Osman Nurković. Aerodromi se, kako je naveo, neće prodavati, već se traži najprihvatljiviji model upravljanja.

Nurković je kazao da je zadovoljan dinamikom izgradnje prioritetne i najzahtjevnije dionice autoputa Bar-Boljare.

“Rade se tuneli i mostovi, još dvije građevinske dozvole biće izdate do kraja oktobra. Radove neće usporiti ni novonastali spor oko petlje na Smokovcu”, naveo je ministar.

Dok Vlada tvrdi da je gradnja predviđena ugovorom, Kinezi kažu da to nije njihova obaveza. To, navodi Nurković, ne može biti kamen spoticanja i “bez puta nećemo ostati”.

Dok se gradi prva, već se pregovara o finansiranju druge dionice. Nurković je kazao da će konsultanti ogranka Svjetske banke za obnovu i razvoj (IFC) procijeniti stanje naših aerodroma i predložiti model upravljanja.

“Nacrt zakona o saradnji sa IFC pripremljen je, očekuje se da ga aminuje Vlada”, kazao je on i dodao da treba iskoristiti i ogroman potencijal Luke Bar.

Resorni ministar je zadovoljan što kompanija nije otišla u ruke privatnika, ali je neophodno mijenjati postojeće stanje.

“Za oko 15 dana stići će nam i delegacija iz Kine koja izražava veliko interesovanje za Luku”,, rekao je Nurković.

Evidentni su, kako je kazao Nurković, i problemi u željezničkom saobraćaju. Kako bi se oni riješili tokom godine, u infrastrukturu je uloženo 50 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *