Novi kralj bitkoina: Majk Novogratz osniva najveći kripto fond na svijetu

Dodajte komentar

Majk Novogratz će uskoro postati novi kralj bitkoina. Makro menadžer iz  Fortress Investment Group LLC planira da osnuje hedž fond za ulaganje u kriptovalute, vrijedan 500 miliona dolara. Novogratz će uložiti 150 miliona dolara sopstvenog novca, a uz to će pridodati još 350 miliona dolara iz povezanih firmi, od bogatih osoba i drugih menadžera hedž fondova, rekla je osoba, upoznata sa njegovim planovima. Sa takvim kapitalom, Galaki Digital Assets Fond bi bio najveći fond te vrste i predstavljao bi pozitivan signal za sve veće prihvatanje kripotovaluta kao legitimnih investicija.

Novogratz, u intervjuu za Bloomberg Televiziju, nije ni potvrdio ni negirao vijest o pokretanju fonda, navodeći kao razlog regulatorna ograničenja, ali je rekao da smatra da će kriptovalute izazvati najveći „efekat balona“ ikad. Samo ovog mjeseca bitkoin je zabilježio rekordnu vrijednost od skoro 5.000 dolara, a zatim zabilježio pad od 30 odsto za dve nedjelje.

“U jednom trenutku prodajem po cijeni od 5,000 dolara, a tri nedjelje kasnije kupujem po znatno nižoj cijeni od 3.000 dolara”, objasnio je Novogratz.

Iako je tehnološka zajednica prihvatila slobodarski ideal decentralizovanog sistema plaćanja otvorenog koda u kojem je fiksna potrošnja novca određena pomoću kompjuterskog koda, finansijeri preduzimaju oprezniji pristup. Samo dva druga hedž fonda su podigla ulog na desetine miliona dolara, koje su uložili u digitalna sredstva – Polychain Capital i MetaStable Capital.

Novogratz je za dvojicu partnera odabrao dvojicu trgovaca sa višegodišnjim iskustvom u investiranju i usaglašavanju hedž fondova: Ričarda Tavosoa, bivšeg šefa globalne arbitraže na tržištima RBC Capital Marketsa; i Dejvida Namdara, koji je radio u Millennium Partnersu, Marto Capitalu i UBS AG-u, rekla je nepoznata osoba, koja je upoznata sa dešavanjima, koja je željela da ostane anonimna.

Stiče se utisak da je većina velikih institucija prevazišla skepticizam o legitimitetu na tržištu kriptovaluta i zabrinutost da su neregulisani instrumenti previše nestabilni. Generalni direktor kompanije JPMorgan Chase & Co. Džejmi Dimon zauzeo je preovlađujući pogled na Volstritu kada je ranije ovog mjeseca nazvao bitkoin “prevarom“.

I dok drugi vide nestabilnost i odgovornost, Novogratz vidi priliku:“Na mnogo načina, ovo je tržište kao bilo koje drugo. Vidite psihologiju straha i pohlepe na grafikonima na isti način kao što vidite na kartama indonežanskog rupija, dolara ili jena”, rekao je bivši partner Goldman Sachs Group Inc.

Novogratzova pasija za kriptovalutama je započela krajem 2015. godine posetom prijatelja koji je u Bruklinu započinjao startap.

“Očekivao sam da vidim Džoa (prijatelja) sa psom i jednim asistentom, a umjesto toga, vidio sam 30 dinamičnih mladih ljudi u skladištu Bušvika, koji istovremeno šifruju, razgovaraju telefonom i prave planove za ovu revoluciju. Moj instinkt je bio: ‘Želim da kupim dio ove kompanije“, rekao je Novogratz.

Umjesto toga, odlučio je da investira u eter, kriptovalutni token koji se koristi na mreži Ethereum. Novogratz je potrošio 500.000 dolara (manje od jednog dolara po etru) i otišao na odmor u Indiju. Do trenutka kada se vratio nekoliko nedjelja kasnije, cijena je porasla više od pet puta, pa je odlučio da kupi još više.

Novogratz danas posejduje oko 20 odsto imovine u digitalnoj vrijednosti. Pored kriptovaluta, ulaže sredstva u ’bitkoin mining’, platforme za trgovanje, ponude za početnike, pre-ICO prodaju i blokchain tehnologiju.

Izvor: Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *