Infofest: Digitalizacija ključna za ekonomije balkanskih zemalja

Dodajte komentar

Na pragu smo digitalne revolucije, a zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da digitalizaciju iskoriste za razvoj svojih ekonomija i nove investicije, jedan je od zaključaka panela “Istraživanje potencijala digitalne transformacije na Balkanu“, koji je organizovao Telenor u okviru ovogodišnjeg Infofesta.

Potpredsjednik Deutsche Telekom grupe za međunarodna regulatorna pitanja Klaus Steinmaurer kaže da zemlje regiona imaju veliku šansu da iskoriste prednosti digitalizacije.

“Zemlje ovog regiona mogu biti važno tržište za investitore poput telekomunikacionih kompanija, što može značajno unaprijediti njihovu ekonomiju. Važno je uspostaviti efikasniju saradnju sa investitorima i raditi na prevazilaženju administrativnih prepreka“, naveo je on.

Generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner istakla je da digitalizaciju treba posmatrati i kao priliku, a ne samo kao prijetnju, a da kompanije moraju promijeniti dosadašnje biznis modele.

“Moramo inovirati način na koji poslujemo, da bismo ostali relevantni za naše korisnike. Inovacije se dešavaju velikom brzinom, a u narednih nekoliko godina digitalizacija će uticati na razvoj mnogih oblasti. Promjene će donijeti nova radna mjesta, ali će od nas zahtijevati i da razvijamo nove vještine, kako bismo išli u korak sa velikom transformacijom koja se očekuje na svim poljima“, navela je ona.

Na Infofestu su predstavnici tri mobilna operatora govorili i o projektu elektronske registracije novih pripejd korisnika. Crna Gora prva je država u regionu u kojoj se proces registracije novih korisnika, zahvaljujući tom projektu, obavlja automatski, putem aplikacije osmišljene posebno za tu namjenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *