Pregled štampe za 26. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Knežević bolestan, suđenje odloženo

U Privrednom sudu juče nijesu saslušani svjedoci i nastavljena rasprava u sporu arapske firme Kaspia Property Holdings koja je tužbom tražila da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura jer se zbog, kako je navedeno, bolesti i neophodne hiruške intervencije u sudnici nije pojavio predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

Tajne na uvid Poreskoj i policiji

Udruženje banaka (UBCG) smatra da bi u Zakonu o bankama trebalo definisati da se svi podaci koji se smatraju bankarskom tajnom mogu dostaviti Centralnoj banci (CBCG), nadležnim pravosudnim organima, policiji, Poreskoj upravi, notarima, javnim izvršiteljima, stečajnim upravnicima i likvidatorima i stranoj banci koja ima učešće u kapitalu ili glasačkim pravima od najmanje 50 odsto.

Podijeliće oko 440.000 eura

Akcionari Luke Kotor većinom glasova su juče usvojili odluku o raspodjeli prošlogodišnje dobiti od 936.293 eura prema kojoj je 50 odsto prihoda (444.739 eura) određeno za dividendu dioničarima.

Dnevne novine

Poslanici danas odlučuju o Zakonu o planiranju

Crnogorski poslanici danas će se izjasniti o Predlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se, pored ostalog, ukidaju građevinske dozvole, personalizuje odgovornost i povećavaju nadležnosti Vlade.

GOOGLE PREPOZNAO UPORNOST I ZNANJE MLADIH PLJEVLJAKA

Kada IT giganti poput kompanije Google prepoznaju nekog sa naših prostora kao grupu stručnjaka sa kojima treba uspostaviti saradnju, onda je to zaista vrijedno pažnje. Mladi IT inženjeri i programeri okupljeni oko kompanije Omega Solutions iz Pljevalja dobili su priliku da organizuju prvi Google događaj u Crnoj Gori, a još je zanimljivije da ova kompanija predstavlja prvi privatni startap hab u Crnoj Gori.

Uvoz pet puta manji od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci iznosila je 1,73 milijarde eura, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata. Izvezena roba vrijedila je 242,1 milion eura, što je 19,5 odsto više i bila je više od pet puta manja od uvoza, koji je iznosio 1,49 milijardi eura. Rast uvoza je 7,6 odsto.

Kroz javne pozive u poljoprivredi investirano 2,6 miliona eura

Na bazi ovih investicija nabavljeno je 761 grlo krupne stoke, 2.639 sitne, 212 muznih aparata, 37 laktofriza i izgrađeno 10.000 metara kubnih prostora za smještaj stajnjaka.

Dan

Zbog kašnjenja Vlade, građani mogu plaćati štetu

Javne rasprave o nacrtu zakona o sanaciji banaka i zakonu o bankama su završene, a komentare na tekstove akata dostavili su samo NVO MANS i Udruženje banaka Crne Gore.

Danas šalju odluku strankama

Vijeće Višeg suda danas će strankama otpremiti odluku u vezi sa blokadom akcija A2A u Elektroprivredi (EPCG), potvrđeno je za “Dan iz Višeg suda.

Rasprava do subote

Nacrt zakona o privrednim društvima trenutno je najznačajniji pravni akt koji Ministarstvo ekonomije priprema i sistemski je važan, jer je postavljen kao mjerilo za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 6 koje se odnosi na privredno pravo, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da je važno da nacrt prođe kroz proces konsultacija sa predstavnicima privrednog sektora.

Pobjeda

Nude imovinu za 2,5 miliona

Stečajna uprava Bjelasice Rade raspisalaje juče oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije po ukupnoj početnoj cijeni od 2,55 miliona eura.

Bankarska tajna da ne važi za sud, policiju i poreznike

Udruženje banaka predložilo je da se u Nacrt izmjena Zakona o bankama unese odredba da se svi podaci o klijentu i njegovom računu, koji se sada smatraju bankarskom tajnom, mogu dostaviti Upravi policije, Poreskoj upravi, stranoj banci koja ima učešće u kapitalu ili glasačkim pravima najmanje 50 odsto, stečajnom upravniku i likvidatoru…

Elektronske usluge uslov za brži razvoj

Infofest treba da bude podsticaj za razvoj i primjenu novih tehnologija koje bi doprinijele kreiranju efikasne i transparentne državne uprave, saopštilaje ministarkajavne uprave Suzana Pribilović na otvaranju Infofesta u Budvi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *