Francuska predstavila investicioni plan, težak 57 milijardi dolara

Dodajte komentar
Macron

Francuska vlada je predstavila investicioni plan, koji je obećao predsjednik Emanuel Makron, sa ciljem da se u narednih pet godina rasporedi 57 milijardi eura, prije svega, za ekološku tranziciju, obuku i digitalnu transformaciju države.

Cilj petogodišnjeg plana, koji je elaborirao ekonomista Žan Pizani-Feri, kreator ekonomskog programa Emanuela Makrona za predsjedničke izbore, jeste da se “pojača efekat” vladinih “ekonomskih, fiskalnih i socijalnih reformi”, izjavio je francuski premijer Eduar Filip.

Filip, koji je predstavio izvještaj, rekao je da plan podrazumijeva 57 milijardi eura za reforme, što je više od 50 milijardi eura, koliko je obećano tokom predizborne kampanje.

Prema planu, 20 milijardi eura će biti namijenjeno za ekološku tranziciju, koja je prioritet vlade. Devet milijardi eura će otići na digitalnu transformaciju, 15 milijardi eura na obrazovanje i obuku, a 13 milijardi eura na inovacije.

Za finansiranje plana 12 milijardi eura je obezbijeđeno iz postojećih kredita, a preostalih 45 milijardi eura će biti finansirano iz novih izvora, izmđju ostalog, zahvaljujući “mobilizaciji budžeta ministarstava koja će više izdvajati ove investicione troškove”.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *