Nestala dokumenta o vlasništvu nad aerodromom Tivat

Dodajte komentar

Vlada planira da se upiše kao vlasnik zemljišta Aerodroma Tivat zato što Opština Tivat ne posjeduje papire koji dokazuju da je zemljište u vazdušnoj luci njihovo. Te papire ne posjeduje ni Uprava za nekretnine ni Državni arhiv. To se zakljuiuje iz dopisa koji je Direkcija za imovinu Opštine Tivat dostavila odborniku grupe birača “Arsenal za Tivat” Budimiru Cupari.

U tom dopisu, poslatom 19. septembra, piše da su nepokretnosti koje se nalaze u aerodromskom kompleksu, prema zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine, upisane u LN 16 KO Mrčevac kao korišćenje Aerodroma Crne Gore (ACG), dok su objekti upisani kao svojina Aerodroma. U pitanju je 11 katastarskih parcela ukupne površine 544,6 hiljada kvadrata.

“U proceduri je upis na predmetnim nepokretnostima u skladu sa odredbama o Zakona o državnoj imovini (državna imovina sa pravom raspolaganja Vlade i pravom upravljanja JP Aerodromi). U ovom momentu se ne može identifikovati eventualna opštinska imovina u obuhvatu aerodromske žice, a ukoliko ista i postoji, Opština Tivat na njoj ne može biti knjižena s obzirom na odredbu Zakona o državnoj imovini koja propisuje da su aerodromi sa pripadajućom infrastrukturom dobra u opštoj upotrebi kojima raspolaže Crna Gora”, piše u dopisu koji potpisuje direktorica Direkcije za imovinu Rita Mitrović.

Premijer Duško Marković je vladinu namjeru da aerodrome da u dugoročan zakup objelodanio krajem maja, a opštinska direkcija se početkom juna obratila Upravi za nekretnine područna jedinica Tivat jer nije imala dokumentaciju koja je bila osnov za upis ACG kao nosioca prava u katastru nepokretnosti za parcele u LN 16.

Od PJ Tivat smo obaviješteni da su spisi 2001. godine proslijeđeni Osnovnom tužilaštvu za potrebe predmeta Pt. 10/10, a u vezi sa sudskim postupkom. Od tužilaštva smo 23. juna dobili pojašnjenje da je spise predmeta preuzeo zaštitnik imovinskopravnih interesa Crne Gore, kojem smo se obratili 17. jula i urgencijom 15. avgusta, nakon čega smo obaviješteni da se spisi nalaze kod Osnovnog suda u Kotoru u predmetu 456/02. U konačnom smo od Osnovnog suda dobili kopije spisa PL16 KO Mrčevac, ali se u istima ne nalazi sva dokumentacija koju je katastar, uz propratni akt, proslijedio tužilaštvu piše u dopisu.
S obzirom na to da ta dokumentacija nije potpuna i ne mogu se donijeti zaključci u vezi sa identifikacijom svih nepokretnosti u aerodromskom kompleksu, Direkcija se početkom septembra obratila Državnom arhivu, tražeći ovjerenu cjelokupnu dokumentaciju u vezi sa Aerodromom Tivat. Međutim, dokumentaciju koju su dobili ne sadrži bitne činjenice u vezi sa aerodromskim kompleksom, odnosno identifikacijom katastarskih parcela.

“Među tim spisima je, između ostalog, dokumentacija koja pokazuje da je Sekretarijat Opštine Tivat 29. januara 1969. godine donio rješenje kojim se u korist društvene svojine, sa pravom korišćenja Opštine Tivat, za potrebe izgradnje aerodroma Tivat, vrši eksproprijacija određenenog broja čestica zemljišta koje su navedene u spisku čestica zemljišta koje se nalaze u krugu žice aerodroma Tivat za KO Mrčevac i KO Đuraševići. To rješenje je doneseno nakon objavljivanja javnog poziva vlasnicima za otkup nepokretnosti po cijeni od jednog dinara po kvadratu. Kako piše u dopisu, samo deset vlasnika nije dapo pristanak za eksproprijaciju po toj cijeni. Direkcija nije u saznanju da li je donesen akt (rješenje) o određivanju naknade za eksproprisane nepokretnosti, ko je obveznik plaćanja naknade i da li je, u konačnom, naknada i plaćena jer dokaza nema u raspoloživim spisima”, naveli su iz Direkcije.

Shodno svemu navedenom, zaključili su da Opština ne može biti knjižena nad ovom imovinom, te da na nju, shodno Zakonu o državnoj imovini, treba da se upiše država.

 

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *