Pregled štampe za 20. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Preuzeo Mediteran i podigao kredit

Proslavljeni košarkaš Nikola Peković od juče je vlasnik luksuznog bećićkog hotelskog kompleksa Mediteran, koga je krajem jula kupio od kompanije Maestralturs, budvanskog biznismena Blaža Dedića.

Najveći interes CG je nastavak gradnje autoputa

Najveći interes Crne Gore je nastavak gradnje autoputa i to odmah po završetku prioritetne dionice, saopštio je premijer duško Marković na sastanku sa predstavnicima kineskog Sino-CEE holdinga i njenog Sino-CEE.

Dodaci na platu do 30 odsto

Vlada je odlučila da omogući državnim službenicima i namještenicima, koji ni jesu na funkcionerskoj poziciji, dodatak na zarade za poslove na određenim radnim mjestima u iznosu do 30 odsto osnovne zarade.

Dnevne novine

Na auto-putu primijenjen najveći standardi bezbjednosti radnika

Na prioritetnoj dionici auto-puta primjenjuju se najviši standardi kada je u pitanju bezbjednost radnika koji obavljaju izuzetno zahtjevne poslove, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama izvršni direktor INZA Group Vladimir Lacmanović.

Vlada posvećena reformama

Vlada je u potpunosti posvećena reformama koje podržava Sporazum o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije, što je potvrđeno formiranjem Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice, ocijenio je zamjenik ministra finansija Novo Radović.

Naša ponuda mora biti drugačija

Crna Gora mora, da bi privukla nove investicije, kompanije, kupce i klijente, biti drugačija od ostalih u okruženju, što joj može omogućiti nacionalni brend, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Dan

Najviše oštećeni bivši radnici

Prodajom imovine Vunka za 2,25 miliona eura, odnosno za 40 eura po kvadratu, najviše su oštećeni bivši radnici jer su dozvolili da se vrijedna imovina proda u bescjenje, smatraju u Udruženju za zaštitu i vraćanje privatne svojine. Oni su se oglasili nakon što je stečajni upravnik Radojica Grba kazao da će radnicima biti isplaćena potraživanja do kraja septembra, čim Upravni i eventualno Apelacioni sud odbije žalbe akcionara.

Pričali o valorizaciji aerodroma

Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i delegacije kineskog Sino-CEE Holdinga i njenog fonda. Na sastanku je zaključeno da postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike. Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo da je najveći interes Crne Gore nastavak gradnje autoputa i to odmah po završetku prioritetne dionice.

Od opštine naplatili 150 miliona duga

Očigledno je da ne funkcionišu mehanizmi koje Ministarstvo finansija ima nad lokalnim samouprava u pogledu kontrole poslovanja i rejšavanja finansijske stabilnosti, ocijenio je predsjednik upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk.

Pobjeda

Za 51 destinaciju da bude porez na dobit 18 odsto

Građanski pokret Ura predaoje Vladi predlog izmjena Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kojimaje predviđeno povećanje stope po odbitku za kompanije koje dolaze sa of šor destinacija, odnosno takozvanih poreskih rajeva.

Dobit planiraju da podijele u akcijama

Vanredna skupština akcionara Montenegroberze zakazana je za 18. oktobar.

Investitori koji drže ruševine da plaćaju penale

Investitorima koji ne privode namjeni hotelske kapacitete treba naplaćivati penale, što je praksa u mnogim zemljama. Tu mogućnost treba razmotriti kazao je u intervjuu za Pobjedu profesor održivog turizma na magistarskim studijama na Fakultetu za biznis i turizam i profesor strateškog upravljanja destinacijom na specijalističkim studijama na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom Ivo Županović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *