Banke traže 80 miliona eura od Agrokorovih firmi u Srbiji

Agrokorove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno izgleda da bankari dobijaju, piše srpski dnevni list Danas i navodi da banke traže oko 80 miliona eura od tih kompanija, prenosi N1.

Zbog duga od 100 miliona eura, Sberbanka Rusija je blokirala prodaju vlasništva Agrokora u kompanijama Dijamant, Frikom, IDEA, Kron, M-profil i Nova sloga.

Prema podacima Centralnog registra vrijednosnih papira, postoje potraživanja još tri banke u iznosu od 35 milijuna eura.

Tu je 15,3 miliona kredita banke Intesa “Zvijezdi”, a 20 miliona eura firmama iz koncerna Agrokor.

List piše da AIK banka ima osiguran zajam od 1,23 milijarde dinara, oko 10 miliona eura, Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima.

Oko 40 miliona eura kredita odobreno je Mercatoru, a kao zalog uzeti su lokali u tržnom centru u Beogradu, Roda centru u Čačku i trgovinskim centrima u Nišu, Subotici i Kragujevcu.

Na sličan način je svoja potraživanja osigurao i NIS u iznosu od 627.000 eura od Mercatora.

Kikindski mlin, u vlasništvu Dijamanta i Frikoma, založio je opremu u Kikindi za kredit od Jubanke od tri miliona eura, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića kao i AIK banka.

Frikom je za dva kredita od Jumbes banke i Komercijalne banke o 7,3 miliona eura založio 4,5 miliona tona smrznutog povrća

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.