Marković pozvao kineske investitore da ulažu u Crnu Goru

Dodajte komentar
Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i u zemlje Centralne i Istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama.

“Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope”, rekao je Marković obraćajući se učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16 plus 1.

“Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju”.

Marković je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

“Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju. Danas smo jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju. Oni koji su već relizovani potvrđuju ispravnost naše politike i odnosa prema budućnosti naše zemlje. Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima”, rekao je premijer.

Dodao je da će Crna Gora izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

“S tim u vezi, Mehanizam 16 plus 1 i inicijativa “Pojas i Put” su za nas veoma važna platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unapređenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji”, rekao je Marković.

Dodao je da je Crna Gora posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta.

Marković je sugerisao učesnicima foruma da iskoriste priliku za razmjenu iskustava u oblasti očuvanja životne sredine i održive ekonomije ali i u obrazovanju i prosvjeti navodeći da je sticanje savremenih znanja jedan od uslova unapređenja trgovinskih odnosa.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *