„JP Morgan Chase“: Bitkoin je prevara koja će na kraju eksplodirati

„Ciiela stvar oko kriptovaluta se neće dobro završiti. To je prevara koja će na kraju ’eksplodirati’“, rekao je direktor JP Morgan Chase banke Džejmi Dimon na sjednici investitora koja je u utorak održana u Njujorku i dodao: „Ako bi neki trgovac iz JPMorgan-a počeo da trguje bitkoinom, ja bih ga otpustio za sekund, i to iz dva razloga: prvo, jer je to protiv naših pravila, a drugo, jer to znači da je glup. Oba navedena razloga su jednako opasna.“

Prvi čovjek JPMorgan Chasea Jamie Dimon

Dimon je pojavu kriptovaluta nazvao glupom i uporedio sa Tulipomanijom, pojavom koja se desila u 17. vijeku u Holandiji, kada su lukovice tulipana bile skuplje i cjenjenije od zlata i bile jedna vrsta “novca”, prema kojoj su se vrednovale druge robe i bogatstvo.

U slučaju bitkoina, Dimon je istakao da je skeptičan u vezi toga da će svjetske Vlade omogućiti jednoj valuti da postoji bez državnog nadzora, a naročito u slučaju da nešto krene naopako. “Neko će nastradati, a onda će vlade sjesti da riješe problem. Vidjeli ste šta se desilo u Kini: dokaz da vlade vole da kontrolišu snabdijevanje novcem.”

Nakon jučerašnje izjave direktora “JP Morgan Chase &Co”, bitkoin je zabilježio pad od 2,7 odsto, da bi se nakon toga postepeno oporavio. Prethodni udarac na tržište kriptovaluta zadala je vijest da Kina planira zabranu trgovanja virtuelnim valutama na domaćim berzama.

Međutim, izjave  Džejmija  Dimona su naišle na nezadovoljstvo kod dela stručne javnosti. Džefri Gundlak, glavni investicioni direktor u „DoubleLine Capital“-u ne dijeli u potpunosti mišljenje svog kolege iz „JP Morgan“-a:

“Interesantno je da neko, ko je na čelu jedne takve visokoprofilisane ustanove, izađe u javnost sa tako smjelom izjavom”, rekao je, dodavši da nema stav o bitkoinu, ali da je zabrinut da je ta kriptovaluta možda ranjivija i podložnija manipulaciji nego što entuzijasti smiju da priznaju.

Ipak, u praksi kriptovalute i tradicionalna finansijska sredstva mogu da funkcionišu zajedno, a dokaz za to je COE Holdings Inc., koja se prošlog meseca udružila sa „Gemini Trust Co.“ startapom, koje su kreirali blizanci Vinklevos (poznati javnosti kao idejni tvorci Fejsbuka), u želji da osiguraju budućnost kriptovalute.

Podsjetimo, cijena bitkoina je ove godine porasla više od četiri puta – a to je dovelo do sumnji stručnjaka da će takav rast proizvesti efekat balona, koji se neće dobro završiti.

 

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

One comment

  1. Konacno bankar koji pravim imenom zove rizicno ulaganje. Ali, da li je to dovoljno?

    Jer, nije izmisljena topla voda. Bitcoin nije regulisan niti precizno pracen od supervizora a samim tim svako ulaganje je po definiciji visoko rizicno, cak ga modeli ne bi smjeli ni razmatrati jer nema uporedivo trziste.

    Lad pukne takav bal;on, ako je balon, ostace trag nestalih, posto je to valuta sive ekonomije svijeta a tamo se ne mogu potunjiti i doci na salter poreskih obveznika da traze da se spasu kada se unisti finansijski svijet kao sto su inv.bankari uradili 2007/08. Tamo vaze pravila nestajanja u noci i to je onda eventulano matematicki neizmjeriv leveridz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.