Probajte Ikein namještaj u svom stanu prije nego što ga kupite

Dodajte komentar

IKEA Place je aplikacija koja bi mogla da napravi revoluciju u kupovini namještaja.

Kompanija Apple juče je objavila najnovije informacije o svojem softveru ARKit s izmijenjenom realnošću (augmented reality) koji će biti raspoloživ svim korisnicima iPhonea i iPada. Među aplikacijama koje će od početka koristiti ove beneficije, pored brojnih igara i priručnika za kuvanje, jeste i parče softvera koje bi moglo da napravi revoluciju u kupovini namještaja, piše AD.

Poznati švedski proizvođač namještaja najavio je aplikaciju IKEA Place koja će zahvaljujući izmijenjenoj realnosti omogućiti korisnicima da vide kako će izgledati namještaj u njihovoj prostoriji prije nego što ga kupe.

Pogledajte kako ova aplikacija radi:

„Mnogi ljudi su ne odlučuju tako lako da promijene stari namještaj zato što misle da će donijeti pogrešnu odluku pri kupovini novog“, kaže Majkl Vadsgard iz Ikee. „Ili još gore, vrate kupljeno parče namještaja u robnu kuću zato što im ne odgovaraju dimenzije. IKEA Place će ih uvjeriti da prave dobar korak. Aplikacija im omogućava da stave izabrano parče namještaja u svoj prostor, mijenjaju mu boju i tako steknu predstavu kako će on izgledati u njihovoj sobi.“

Cijela soba na ekranu

Aplikacija, koja će biti dostupna sa iOS verzijom 11, omogućiće korisnicima da virtuelno postave namještaj u svojoj sobi prije nego što ga kupe. Ukoliko im se sviđa u katalogu, moći će kroz aplikaciju da učitaju dati proizvod i da ga uz pomoć kamere pozicioniraju u prostoru bez potrebe za premjeravanjem prostorije. IKEA Place će automatski skalirati razmjere proizvoda u zavisnosti od proporcija sobe i ponuditi vjeran prikaz na ekranu telefona.

IKEA Place će biti tako precizan u svom prikazu da će moći da dočara kako će svijetlo i sjenke padati na izabrano parče njameštaja.

A Android?

Aplikacija je za sada najavljena ekskluzivno za iOS uređaje sa najnovijim operativnim sistemom. Mi, međutim, ne vidimo razlog zašto ova aplikacija ne bi radila na Androidu jer već postoje slične aplikacije na ovom sistemu. U svakom slučaju, od ove jeseni ćete moći sa svojim iPhoneom ili iPadom da pogledajte kako izgleda Ikein proizvod u vašem prostoru prije nego što ga kupite. Veoma zgodno, zar ne?

Gradnja.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *