Pregled štampe za 8. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Udio nekvalitetnih kredita može se još smanjiti

Nekvalitetni krediti bilježe kontinuirani pad i čine 8,2 odsto ukupno odobrenih, ali i dalje postoji prostor za dodatno smanjenje kako bi se oslobodio potencijal za rast kreditne akrtivnosti i smanjenje kamatnih stopa, kazao je juče guverner CBCG Radoje Žugić na sastanku sa bankarima.

Cijena za KAP neće biti manja

Privredni sud odbio je tužbu kompanije Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, protiv Kombinata aluminijuma od kojeg je tražio ispunjenje Ugovora o kupoprodaji imovine fabrike iH 30 odsto da se smanji kupoprodajna cijena, saznaju Vijesti nezvanično.

Opštine mogu prekoračiti minus ako će da grade

Vlada je usvojila izmjene sistemskog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojima je odobrila opštinama da produže rok za podnošenje zahtjeva za prekoračenje budžetskog deficita, pod uslovom da novac koriste za finansiranje kapitalnih izdataka.Novim rješenjem je definisano da opštine zahtjev mogu podnositi do 15. oktobra tekuće za narednu godinu.Prema važećem zakonu, taj rok je bio 31. mart.

Dnevne novine

Vladine mjere daju dobar rezultat

Dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije javnih finansija daje pozitivne efekte koji su vidljivi i u drugom kvartalu kroz veće ostvarenje prihoda, ali i kroz rast ekonomske aktivnosti, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Milutuna Simovića sa novoizabranim šefom kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom.

Pripremljen nacrt rada za Solanu

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) pripremilo je Nacrt Programa rada za Solanu za naredni jednogodišnji period i predlog prioritetnih mjera koje uključuju rad pumpi, sanaciju i održavanje nasipa, saopštio je direktor tog preduzeća Elvir Klica.

Zakup aerodroma dobar model

Davanje u dugoročni zakup aerodroma u Zagrebu pokazalo se kao dobar model za obezbjeđenje značajnih ulaganja u infrastrukturu, višeg kvaliteta usluga i višestruke koristi po državu, saopšteno je na sastanku predstavnika crnogorske Vlade i hrvatskog ambasadora Veselka Grubišića.

Dan

Kršenje zakona kriminal, a ne previd

Ministarstvo finansija priznalo je da zaključci u vezi sa prebijanjem 1,6 miliona poreskog duga sa firmama Đurković kompani i Work fajnder nijesu bili u skladu sa važećim propisima, te da su ih zbog toga na prvoj sjednici nakon odmora stavili van snage.

Za kapitalne izdatke tolerišu deficit

Vlada je utvrdila predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim, se otptinama produžava rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje prekoračenja limita, odnosno budžetskog deficita do 15. oktobra tekuće godine, za narednu, pod uslovom da to prekoračenje ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka.

Gubitak dupliran, država oštećena

Sindikati Port of Adrie (PoA) začuđeni su izjavom premijera Duška Markovića o uspješnom poslovanju tog preduzeća nakon privatizacije 2014. godine. Oni su naveli da je novi vlasnik, turski Global ports, izigrao zaposlene i oštetio državu, jer u prve tri godine nije poštovao kupoprodajni ugovor, dok konstantno posluju sa gubicima, pa je akumulirani gubitak sa 13,5 miliona na dan privatizacije danas dostigao iznos od 25 miliona.

Pobjeda

Premijer ipak neće svjedočiti

Sudija Osnovnog suda Dragan Babović smatra da su sudu u sporu po tužbi 78 penzionera KAP-a koji zbog neisplaćenih otpremnina tuže državu, dostavljeni potrebni pisani dokazi, te da svjedočenje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predstavnika penzionera Nikole Rakovića ne bi bilo od uticaja za odluku u ovoj pravnoj stvari.

Da li i u odluci za NDKP ima kakvog previda?

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević, pozvao je vicepremijera Milutina Simovića da objavi odluku o slobodnoj carinskoj zoni Novi duvanski kombinat, koja je usvojena prije 15 dana kako bi građani vidjeli da li možda i tu ima nekih “previda”, kao kod odluke o naplati poreskog duga imovinom Đurković kompani i Vorkfindera, koju je Vlada usvojila krajem jula a na prvoj sjedniciposlije odbora stavila van snage.

Bankari obećali restrukturiranje

Bankari su juče na sastanku sa guvernerom dr Radojem Žugićem najavili veće efekte nedavno usvojenih izmjena Zakona o sporazumnom fi-nansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *