Pregled štampe za 1. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Manje loših kredita, a opadaju i kamate

Trend pada nekvalitnih kredita nastavljen je tokom juna i jula, pa su oni na kraju jula iznosili 215,5 miliona eura što čini 8,2 odsto ukupno odobrenih kredita saopšteno je juče iz Centralne banke nakon sjednice Savjeta.

Nove gazde u poslu na Možuri

Vlada je dala saglasnost da se 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji Možura Wind Park sa trenutnog vlasnika, odnosno kompanije “Enemalta plc prenese na kompaniju “Malta Montenegro Wind Power JV Ltd” koja će graditi vjetroelektranu na lokalitetu Možura.

Konsolidovali javne finansije, rast 4 %

Crna Gora je u prethodnih osam mjeseci napredovala u konsolidaciji javnih finansija, ekonomskom rastu i poboljšanju poslovnog ambijenta, kazao je premijer Duško Marković, prenosi agencija Mina biznis.

Dnevne novine

Osmišljavaju novi izgled Sutomora

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić i izvršni direktor firme Arhitektonski studio AiM iz Podgorice Ivan Milošević zaključili su juče Ugovor o izradi idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije obalne zone, trgova, saobraćajnica i šetališta u Sutomoru.

Nastavljen pad kamata

Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite na kraju jula iznosila je 7,03 odsto, što je pad od 0,03 procentna poena u odnosu na kraj juna, ocijenjeno je na sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

HGI traži informacije o stvarnom stanju Aerodroma

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) zatražila je finansijske izvještaje i razvojne planove Aerodroma Crne Gore u prethodnom periodu, kako bi se stekao jasan uvid u stvarno stanje raspoloživih resursa na aerodromu Tivat, kazali su iz te partije.

Dan

Ispitati stanje u željeznici

Stanje u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) i Željezničkom prevozu (ŽPCG) koje izaziva negodovanje i nezadovoljstvo građana se mora ispitati i eliminisati, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković. On je na to upozorio direktore preduzeća jer je, kako je naveo, sigurnost građana najznačajniji segment željezničkog saobraćaja.

Rast ekonomije četiri odsto

Crna Gora je u prethodnih osam mjeseci napredovala u konsolidaciji javnih finansija, ekonomskom rastu i poboljšanju poslovnog ambijenta, kazao je premijer Duško Marković, na sastanku sa potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pjerom Elbornom, koji je pohvalio uspjehe Crne Gore u prethodnom periodu na političkom i ekonomskom planu.

Otkup akcija A2A parama EPCG je nezakonit

Najava da bi Elektroprivreda (EPCG) mogla da plati 41,7 odsto akcija A2A u toj energetskoj kompaniji se može izvesti samo kršenjem zakona od strane Vlade kao većinskog akdionara, kazao je u intervjuu za ,Dan ekonomista Mladen Bojanić.

Pobjeda

Prihodi veći za 27 miliona eura

Crna Goraje od početka godine naplatila 27 miliona eura prihoda više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 7,4 miliona iznad plana.

Krediti povećani 7,4 odsto a kamate neznatno pale

U kreditima je na kraju jula tekuće godine bilo 2,6 milijardi eura, što je rast od 7,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke.

Poslovni ambijent mora biti predvidljiv

Iz Američke privredne komore u Crnoj Gorisu najavili da će intenzivirati saradnju sa mrežom Amcham kancelarija u Evropi. Intenziviranje saradnje najavila je predsjednica Katarina Bulatović, prilikom posjete predsjednika Upravnog odbora organizacije koja okuplja američke privredne komore u Evropi, Patrika Mikelsena.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *