Prodaja cigareta pala za 20 odsto

Dodajte komentar

Nakon uvođenja novih akciza na duvan, koje su povećale cijene paklice cigareta za oko 30 centi, promet cigareta u legalnom prometu u Podgorici pao je za oko 20 odsto, kazao je Vijestima izvršni direktor kompanije Plus DOO Prokopije Perić. Plus je najveći distributer duvanskih proizvoda u Crnoj Gori sa učešćem od oko 50 odsto u ukupnoj potrošnji i prodaje cigarete stranih kompanija Japan Tabacco Intenacional, Bulgartabak Holdind, Fabrike duhana Sarajevo, Monus Trocadero& FM Co, Tvornice duhana Udbina.

Zakon o povećanju akciza stupio je na snagu 1. avgusta, a distrubuteri i prodavci su počeli sa povećanjima maloprodajnih cijena od 1. avgusta a završili do 21. avgusta. Prema akciznom kalendaru koji je usvojila Vlada nove povećanje akciza slijedi već u januaru naredne godine za još 40 centi, pa u januaru 2019. za još 50 centi.

Perić kaže da se prema prvim podacima o prometu za teritoriju Podgorice već može konstatovati negativan rezultat jer je broj potrošača manje više stabilan u ovom periodu u Podgorici.

“Ukupan pad prodaje u Podgorici koji je već vidljiv je oko 20 odsto, u odnosu na period prije poskupljenja. Pad prodaje rezanog duvana je još drastičniji usljed prekomjernog uvećanja akcize na njega pa iznosi čak 70 odsto”, naveo je Perić.

Perić je napomenuo da je rano donositi zaključke zbog uticaja ljetnje sezone koja u velikoj mjeri amortizuje pad prodaje na teritoriji Crne Gore, zbog čega nije moguće realno iskazati koliki je ukupan pad.

“Ako je sudeći prema trendu koji se dešava sada, ispuniće se one najmračnije prognoze za naredna četiri mjeseca o kojima sam i ranije govorio, a to je pad prodaje od oko 30 odsto do kraja godine u odnosu na isti period prošle godine. Nezahvalno je govoriti da li tih 30 odsto potrošača odustaje od konzumiranja duvanskih proizvoda ili prelazi na sivo tržište, ali naredni period to će zasigurno preciznije pokazati”, dodao je Perić.

Cijene nekih od najprodavaniji brendova cigareta veće su u Crnoj Gori nego u zemljama regiona, što ostavlja prostor i za prekogranični šverc.

“Nažalost, cijene cigareta u okruženju su mnogo niže u odnosu na Crnu Goru, tako da nije nerealno očekivati da će se aktivirati i ti, nazovimo ih, kanali prodaje što će u velikoj mjeri uticati na ukupnu sliku tržišta. Realni pad prihoda u budžetu od akciza će se osjetiti tek početkom novembra, kada dospijevaju na naplatu akcize septembarske proizvodnje, jer smo mi kao uvoznik proizvođačima već najavili smanjenje proizvodnje za nekih 25 odsto u odnosu na definisane planove od ranije”, zaključio je Perić.

Paklica marlbora, kako je navedeno u tabeli, sada je u Albaniji jeftinija za 95 centi u odnosu na Crnu Goru. Ostale cigarete u odnosu na ovu državu jeftinije su od 50 do 80 centi. Većina cigareta značajno je jeftinija i u Srbije od 20 do 60 centi. U Bosni i Hercegovini većina cigarete je jeftnija za 10 do 50 centi po paklici, ali ima i onih koji su skuplji za 10 do 20 centi.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *