EU tržišta – otvaranje: Berze porasle, zabrinutosti splasnule

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro su cijene dionica porasle jer su splasnule zabrinutosti u vezi geopolitičkih problema koji su posljednjih dana pritiskali tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je juče pao 1 posto i zaronio na najnižu nivo u šest mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,50 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 posto, na 12.019 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.061 bod.

Nakon jučerašnjeg pada, tržišta su se smirila jer su splasnule tenzije u vezi Sjeverne Koreje koja je juče ispalila raketu preko Japana.

Ujedinjeni narodi osudili su taj potez Sjeverne Koreje, no suzdržali su se od prijetnji novim sankcijama toj izolovanoj zemlji.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, dok se procjenjuju štete koje je američkoj ekonomiji nanio uragan Harvey koji je pogodio južni Teksas i donio obilne kiše i velike poplave.

Najviše su jutros porasle, 0,9 posto, cijene dionica u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Dionice u medijskom sektoru ojačale su prosječno 0,8 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene RTL-a za više od 6 posto, nakon što je taj njemački televizijski kanal objavio poslovne rezultate u drugom tromjesečju.

I većina drugih evropskih kompanija izvijestila je posljednjih dana o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u drugom kvartalu porasle za 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 19.506 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *