Trampove prijetnje oborile američke akcije

Akcije na Wall Street-u oslabile su juče nakon Trampovih prijetnji da će ugroziti američku vladu ukoliko Kongres ne pristane da finansira dugo planirani zid duž granice sa Meksikom.

Dow Jones se spustio 0,4% na 21.812,5 poena, prije svega pod uticajem pada Johnson&Johnson-a koji je izgubio parnicu u Kaliforniji oko kancerogenog efekta jednog od svojih proizvoda. Indeks S&P 500 je oslabio 0,4% na 2.444 poena, a sektor resursa je predvodio gubitnike. Nasdaq je zatvorio trgovanje 0,3% u minusu na nivou od 6.287,4 poena. Investitori su potražili sigurnost u državnim hartijama i zlatu, dok je tržište nafte zabilježilo oporavak veći od 1%.

Evropske berze su takođe oslabile na jučerašnjem trgovanju a najveći pad zabilježile su akcije medijskih kompanija. Njemački DAX je oslabio 0,5% na 12.174 poena, dok se francuski CAC spustio 0,3% na 5.115,4 poena. Jedino je britanski FTSE ostao skoro nepromijenjen na 7.382,7 poena. Akcije turističkih kompanija takođe su bile među gubitnicima sa padom od oko 1,5%, boreći se još uvek sa posljedicama terorističkog napada koji se dogodio prošle sedmice u Barseloni. Akcije avioprevoznika Ryanair-a i Easyjet-a izgubile su 2,2 i 1,7%, respektivno.

Check Also

Počinje prodaja savitljivih LG OLED televizora

Nakon nekoliko godina testiranja i prikazivanja po sajmovima, LG je konačno zvanično počeo prodaju svojih „urolanih“ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *