Ljudi koji su prijatelji sa svojim radnim kolegama su produktivniji

Dodajte komentar

Odnos sa našim kolegama može se opisati ljubavlju i mržnjom. Ponekad smo nevjerojatno sretni što obogaćuju naš radni dan – a ponekad pljačkaju naš posljednji živac.

Ali, čak i ako želimo da naše kolege u nekim trenucima budu vrlo daleko, oni su neophodni. I ne samo za kompanioju, nego i za nas.

Istraživački tim na čelu s Jessicom Methot iz Rutgersa Unversity-ja istražio je 168 radnika  osiguravajućeg društva s jugoistoka SAD-a.

Tokom vremena njima je dozvoljeno da promijene pozicije u kompaniji i rade s novim timovima. Svi su morali okupiti do deset radnika, čija pomoć im je bila potrebna. Onda su morali okupiti do deset radnika, koje bi nazvali “prijateljima”.

Osim toga, radnici su morali dokumentovati svoju emocionalnu iscrpljenost i radno okruženje. Četiri do šest sedmica kasnije, njihovi nadređeni su bili zamoljeni da procijene rad svojih zaposlenih. Na temelju rezultata, istraživači su uspjeli da utvrde odnos između performansi i interpersonalnih odnosa.

Razlog: s jedne strane nastojimo da tražimo od naših prijatelja savjete i pomoć. Ako imamo dobre odnose s kolegama iz drugih o0djeljenja, možemo dobiti pristup informacijama koje bi nam mogle pomoći u unapređenju.

Naravno, raspoloženje takođe igra ulogu. Kada radimo s ljudima s kojima se međusobno razumijemo, češće smo u dobrom raspoloženju. I dobro raspoloženi bolje funkcionišemo.

Međutim, iako je lijepo imati susjeda s kojima možete razgovarati – to takođe ima svoje nedostatke.
Jedan je ometanje, produženje pauze i nemogućnost koncentrisanja na svoj posao.

Osim toga, prema istraživačima, prijateljstva na poslu su emocionalno iscrpljujuća. Da bi održali dobre odnose potrebno je puno vremena i komunikacije. Osim toga, može se ući u moralne sukobe: ko dobija povećanje plate, ko može voditi sljedeći projekt itd.

Uprkos svemu tome, prednosti su daleko veće. “Imati prijatelje na radnom mjestu utiče na performanse više nego čisti prijateljski odnosi”, navode naučnici u”Harvard Business Review”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *